Burduja vorbește despre implementarea mecanismului „demand-response” pentru consumatorii de energie electrică

Implementarea mecanismului de Demand Response – Răspuns la Cerere ar reprezenta pentru România un pas important pentru asigurarea echilibrului în piaţa de energie, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a avut miercuri o primă întâlnire pentru analizarea acestei posibilităţi.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis AGERPRES, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre beneficiile conceptului de Demand Response, un mecanism deja utilizat cu succes în alte ţări din Europa şi din lume. Această soluţie este folosită pentru ajustarea consumului de energie electrică în funcţie de cerere şi ofertă, contribuind astfel la stabilitatea reţelei şi la reducerea costurilor pentru consumatori.

„După ce timp de 30 de ani sistemul energetic a fost neglijat de cei care ar fi putut să schimbe lucrurile în bine, acum, într-un timp scurt, suntem nevoiţi să accelerăm toate măsurile, proiectele şi investiţiile necesare. La Ministerul Energiei încercăm în fiecare zi, alături de instituţiile competente, companiile şi furnizorii din energie, să găsim cele mai bune soluţii pentru echilibrarea sistemului. De această dată, am analizat posibilitatea implementării mecanismului de Demand Response, care ar reprezenta pentru România un pas important pentru asigurarea echilibrului în piaţa de energie. Această soluţie va permite o gestionare mai eficientă a resurselor energetice şi va aduce beneficii atât pentru consumatori, cât şi pentru întregul sistem energetic. Dacă România va reuşi să implementeze o astfel de măsură, atunci toţi consumatorii vor putea, prin ajustarea consumului în perioadele cu producţie sau cerere mare, să obţină reduceri la factura de energie electrică”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicatul menţionat.

Reprezentanţii ANRE, cei ai distribuitorilor şi furnizorilor de energie şi-au exprimat sprijinul pentru această iniţiativă şi au arătat disponibilitatea de a continua discuţiile în vederea implementării efective a Demand Response în România, precizează ministerul.

Potrivit sursei citate, mecanismul voluntar este o măsură prin care consumatorii pot obţine reduceri la factură pentru adaptarea consumului în orele în care se înregistrează producţie excedentară, în special din surse regenerabile, sau prin reducerea consumului în timpul orelor de vârf de consum.

De asemenea, Demand Response presupune utilizarea tehnologiilor noi şi accelerarea digitalizării sistemului energetic, cum ar fi contoarele inteligente şi platformele de management al energiei, inclusiv inteligenta artificială, precum şi dezvoltarea unor programe de stimulare pentru ajustarea consumului final în funcţie de cererea şi oferta de energie.

Ministerul Energiei a precizat că va continua să colaboreze îndeaproape cu toate părţile implicate pentru a asigura succesul acestei iniţiative, iar în următoarele două săptămâni va reveni cu paşii şi măsurile propuse în acest sens.

Am scris acum cațiva ani un text despre cum funcționează mecanismul demand-response. Îl puteți citi aici:

Cum primeşti bani ca să nu consumi energie electrică. Ce este „demand-response” şi cum funcţionează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *