Burduja pune presiune pe SAPE să demareze construcția noii CET Titan: “Are suficienți bani!”

Proiectul CET Titan, a patra centrală electrică de termoficare a Bucureștiului, care ar urma să îmbunătățească aprovizionarea cu energie termică a cetățnilor din nord-estul Bucureștiului, nu a putut fi finanțat din bani europeni, iar ministrul Energiei a cerut imperativ Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) să facă proiectul din sursele ei, pentru că “are suficienți bani”.

Proiectul centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență de pe amplasamentul fostei CET Titan București, având o capacitate instalată de până la 50 de MW, nu a mai putut primi bani europeni nerambursabili, în condițiile în care Guvernul ar fi dorit să obțină din Fondul de Moderizare 40 de milioane de euro pentru acest proiect.

″Din păcate, nu a obținut finanțare europeană, pentru că principiul Băncii Europene de Investiții a fost unul simplu: trebuie să demonstrați că aveți în funcțiune o instalație poluantă și ineficientă, pe care o înlocuiți cu una nouă. Centrala Titan (cea veche – n.red.) e închisă de mulți ani, deci nu s-a putut respecta acest principiu. Acesta a fost motivul pentru care proiectul nu a fost eligibil pentru finanțare din Fondul de Modernizare″, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, întrebat ce se întâmplă cu proiectul celei de a patra centrale electrice de termoficare a Bucureștiului.

Totuși, Burduja a cerut ferm Societății de Adminsitrare a Participațiilor în Energie (SAPE), societate din subordinea Ministerului, să se ocupe ea de proiect.

“Proiectul se va face. SAPE are suficienți bani, așa cum știm cu toții. Este doar o chestiune de timp să găsească cea mai bună formulă pentru finanțarea proiectului, fie din depozitele bancare pe care le are în prezent și care acumulează dobânzi, fie din vânzarea unor participații la alte companii, dacă va fi cazul, dar eu i-am încurajat să folosească propriile resurse și să ducă proiectul la bun sfârșit″, a explicat Burduja.

La începutul lui iunie, Ministerul Energiei informa că a fost demarat proiectul CET Titan, o centrală complet automatizată care va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator (Hydrogen Ready) având o putere electrică instalată de până la 50MWe respectiv o putere termică instalată de până la 40MWt (34,4 Gcal/h.

Noua centrală poate utiliza atât gaz metan cât şi amestec cu hidrogen, configurând în Titan cea mai modernă și flexibilă soluție pentru o instalație automatizată integrată în sistemul de termoficare și energetic din estul capitalei, arăta atunci Ministerul.

“Astfel, prin proiectul unei noi centrale electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență (Combined Heat and Power) – CET Titan București devine primul proiect de acest tip din ultimii 15 ani în capitala României”, mai arăta atunci instituția.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *