Burduja, la aceeași masă cu Szijjarto: Trebuie să scoatem politica din energie, dar nu putem scoate geopolitica

Politica trebuie scoasă din energie, dar nu putem scoate geopolitica, pentru că aceasta este lumea în care trăim astăzi, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Romanian International gas Conference, când lângă el era ministrul ungar de la Externe, Peter Szijjarto care tocmai afirmse că nu acceptă abordarea prin care originea gazelor pe care le cumperi poate să fie o chestiune politică – Ungaria cumpără încă foarte mult gaz rusesc.

„Într-adevăr, trebuie să scoatem politica din energie, dar nu putem scoate geopolitica. Aceasta este lumea în care trăim astăzi şi aş spune că vremurile de azi vin cu mari oportunităţi. Invazia Rusiei asupra Ucrainei a creat premisele ca pentru totdeauna să se elimine dependenţa de gazul rusesc. Ştiţi, există un discurs celebru al lui John F. Kennedy, probabil cel mai bun din istoria umanităţii: ‘Nu contează ce face ţara pentru tine, ci ce poţi face tu pentru ţară’. Dar a mai spus ceva: ‘Cei care s-au urcat pe spatele unui tigru au sfârşit prin a fi puşi la pământ’. Înlocuim tigrul cu ursul, pentru că şi ursul se poate scutura de noi… În urmă cu 67 de ani, când a fost rostit acest discurs, noi eram în spatele Cortinei de Fier şi nu ne-am dori să vedem aşa ceva întâmplându-se din nou”, a spus Burduja.

Ministrul român al Energiei a făcut această afirmație după ce ministrul ungar a spus că gazul nu trebuie să fie o chestiune politică

“Abordarea Ungariei este că întrebarea de unde cumpărăm gaze este determinată 100% de infrastructură şi actualmente nu poţi să transporţi gazele într-un rucsac, poţi doar să le aduci dacă ai o infrastructură, conducte trase. De aceea, noi nu acceptăm niciodată abordarea prin care originea gazelor pe care le cumperi poate să fie o chestiune politică. Nu, este pur şi simplă o chestiune de infrastructură. Este, probabil, unul dintre motivele pentru care Europa se confruntă cu provocări în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie, deoarece a lăsat această chestiune să se transforme într-o ideologie, a lăsat-o să se politizeze”, a spus Szijjarto.

În aceeași ordine de idei, oficialul ungar a apărat relația comercială cu Rusia, explicând că țara sa nu are de ales.

“În prezent, din cauza infrastructurii, nu putem să evităm folosirea gazului rusesc. Dacă renunţăm la gazul rusesc, dacă renunţăm la livrările lor, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm ţara. Producţia noastră nu depăşeşte 1,5 miliarde. Deci, trebuie să importăm 8,5 miliarde mc, anual. Şi în ciuda faptului că am investit foarte mult în capacitatea noastră de a putea să importăm cantităţi mari de gaz în cazul în care capacitatea ţărilor vecine nu e suficient de mare, tot nu merge. Cu România avem capacitate de intrare şi de ieşire echivalentă şi este foarte bine. Aşa ar trebui să fie situaţia în toate cazurile. Aşadar, presiunea pusă pe noi să renunţăm la gazul rusesc înseamnă pur şi simplu să ne aruncăm în aer aprovizionarea cu gaze. Asta e realitatea. Având în vedere că noi suntem responsabili de aprovizionarea în siguranţă a ţării, trebuie să menţinem relaţia”, a afirmat Szijjarto.

Citește și:

De la București, ministrul ungar de externe cere Comisiei Europene să finanțeze extinderea conductelor de transport de gaze în Europa de Sud-Est

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *