Trebuie să fim inteligenţi şi pragmatici atunci când vine vorba despre tranziţia verde şi nu trebuie să blocăm investiţiile în hidrocentrale, vitale pentru securitatea energetică a României, şi să ne predăm în faţa unor organizaţii neguvernamentale care sistematic sabotează demersurile statului român, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Când vine vorba de tranziţie verde, trebuie să fim inteligenţi, deci pragmatici. Nu înseamnă să nu ţinem cont de factorii de mediu, dar în acelaşi timp, nu înseamnă să blocăm investiţii vitale pentru securitatea energetică a României.
Mă refer aici la hidrocentralele cu grad avansat de execuţie, de 80%, 90%, 98%: Răstoliţa, Bumbeşti-Jiu, Cornetu – Avrig, Amenajarea hidroenergetică de la Paşcani. Acestea într-adevăr ţin de securitate energetică. deci noi nu putem să ne predăm în faţa unor organizaţii nonguvernamentale care vin şi, în mod sistematic, sabotează demersurile statului român de a finaliza aceste investiţii.(…) Anul acesta, ne străduim să terminăm măcar o astfel de investiţie şi ar fi o premieră după 34 de ani, şi anume cea de la Răstoliţa (…) În sectorul energetic pe primul loc e securitatea energetică, să se aprindă becul când apăsăm pe întrerupător. Pe locul doi e să avem un preţ competitiv al energiei, pentru că altfel se alege praful de energie, de dezvoltare, de locuri de muncă. Şi în al treilea rând abia, energie verde, un aer mai curat. Ţinem la asta, dar nu putem compromite celelalte două deziderate”,a subliniat ministrul de resort, la o dezbatere televizată de Antena 3.
Și ministrul Mediului spune că hidrocentralele trebuie terminate
Amenajări hidroenergetice, precum cea de la Răstoliţa, trebuie terminate cât mai repede, bineînţeles prin respectarea tuturor procedurilor, directivelor europene şi studiilor, a afirmat, Mircea Fechet, la aceeași dezbatere.
„Dincolo de calitatea mea de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, nu pot să nu mă gândesc la securitatea energetică a României şi astfel de amenajări hidroenergetice, în opinia mea, ar trebui terminate cât mai repede, bineînţeles, respectând toate procedurile, toate directivele europene, studii şi tot ce avem noi de făcut. Însă ele trebuie terminate. E un pariu pe care l-am făcut cu domnul ministru Burduja (ministrul Energiei n.r.) în speranţa că anul acesta vom produce primul kilowatt/oră de energie electrică în judeţul Mureş, la Răstoliţa. Spun eu că vom reuşi să facem acest lucru”, a subliniat Fechet.
Acesta a precizat că în contextul schimbărilor climatice se discută foarte puţin despre apă, o resursă pe care va trebui să o preţuim, mai ales că este epuizabilă şi nu de puţine ori generează conflicte.
„Discutăm despre apă şi atât de puţin despre apă în contextul schimbărilor climatice. Trebuie pornit de la faptul că apa e o resursă epuizabilă, e o resursă pe care va trebui să o preţuim. Nu de puţine ori, apa generează conflicte. Dacă o să întrebăm orice alt primar din România care e principala funcţie a unei amenajări hidro, probabil că ne va spune că principala şi cea mai importantă funcţie este aceea de a asigura apă potabilă pentru populaţie sau apă pentru industria locală. Şi are dreptate. Dacă îi întrebăm, în schimb, pe colegii de la hidro care e cea mai importantă funcţie a unei amenajări, ne vor spune că siguranţa energetică a României este mai importantă decât orice altceva”, a explicat Mircea Fechet.
Ministrul de resort a menţionat faptul că, înainte de toate, ar trebui „să ne asigurăm că producem curent electric atunci când avem nevoie de acesta”.