Bulgarii vor pune la Kozlodui un reactor nou de 1.000 MW, cel făcut pentru Belene

Autorităţile bulgare intenţionează să amplaseze la Kozlodui, în incinta vechii centrale nuclearelectrice, reactorul de producţie rusească contractat deja de pentru centrala de la Belene, al cărei viitor este incert.

“Am plătit deja două treimi din preţul reactorului, vom plăti tot, şi îl vom folosi pentru cea de-a şaptea unitate de la centrala nucleară de la Kozlodui” a declarat premierul bulgar Boyko Borisov. Pentru investiţia de la Belene, statul bulgar a cheltuit deja 715 milioane de euro.

Reactorul nuclear are o capacitate de 1.000 MW şi urma să fie unul dintre cele două care ar fi urmat să echipeze cea de-a doua centrală nucleară a ţării, cea de la Belene, care ar fi trebuit să fie construită de compania rusă Atomstroyexport. După mai mulţi ani de indecizie, autorităţile bulgare au trimis în luna februarie o delegaţie ministerială la Moscova pentru a le transmite oficialilor ruşi căBulgarianu va mai construi centrala de la Belene.

Totuşi, autorităţile bulgare au de gând să organizeze un referendum, temele fiind construcţia centralei de la Belene şi exploatarea gazului de şist, pentru a tranşa aceste două chestiuni.

Centrala de la Kozlodui, de concepţie sovietică, unde bulgarii vor să pună reactorul de 1.000 MW, mai are doar două reactoare operaţionale.Bulgariaa fost obligată să închidă patru reactoare ale centralei, pentru a intra în Uniunea Europeană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *