Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului

Toplofikatsiya Sofia, compania de utilități a capitalei Bulgariei, deținută 100% de administrația locală, a anunțat că a primit cinci oferte pentru proiectul de centrală de producție de energie electrică și termică, în valoare de circa 150 de milioane de euro, proiect lansat la licitație în primăvară.

Au depus oferte consorții conduse de companii din Turcia, China și Italia, în asociere cu mai multe firme locale și străine, potrivit SEE News.

Proiectul este extrem de interesant dacă îl privim în comparație cu ce s-a făcut în Capitala României. Iată de ce.

Este un proiect waste-to-energy, adică de utilizare a gunoiului pentru a produce energie electrică și termică, pentru care Bulgaria, dat fiind că a depus proiectul când era unul care se putea finanța, a primit un credit de 67 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții. Centrala va folosi peste 100 de tone pe zi a ceea ce se cheamă refuse derived fuel (RDF-combustibil rezultat din deșeuri) pentru a produce energie electrică și termică, parte a strategiei Sofiei de management al deșeurilor.

Iar acest combustibil este produs într-o fabrică nouă de tratare a deșeurilor, pe care bulgarii au construit-o lângă Sofia (Sadinata). Fabrica poate primi tot gunoiul menajer din Sofia, pe care îl sortează:  o parte din el este folosit pentru producția acestui combustibil, iar restul, așa-zisul gunoi bio, pentru a produce un tip de compost. Interesant este că acest proiect, al fabricii de tratare a deșeurilor, a fost făcut cu finanțare europeană, din exercițiul financiar 2007-2013. În total, contribuția UE la tot proiectul (centrala primește finanțare pe cadrul financiar 2014-2020) este de 149 de milioane de euro.

Bucureștiul a încercat, dar n-a reușit

Ce au reușit bulgarii au vrut și românii, dar nu au reușit să ducă la bun sfârșit proiectul, și nu s-a făcut în final nimic. Iar ceva nou de acest fel este puțin probabil să mai apară, pentru că politica de mediu a Comisiei Europene s-a schimbat, iar astfel de instalații nu mai sunt încurajate.

Primăria Bucureşti ajunsese chiar să atribuie contractul pentru managementul proiectului ”Instalaţie de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor municipale”, în 2018. „Este vorba despre managementul de proiect pentru accesarea de fonduri europene şi implementarea proiectului,”, a explicat atunci Sorin Chiriţă, city managerul Capitalei. Potrivit lui, proiectul estimat la 250 de milioane de euro includea: Staţie de Valorificare Energetică a Deşeurilor, două Biodigestoare, un MBT- Staţie de Tratare Microbiologică şi care ulterior devine Staţie de Sortare.

Instalația de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale ar fi urmat să producă atât energie electrică, cât și termică, și să asigure producția de energie termică din perioada de vară pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat din Municipiul București.

Aceasta instalaţie ar fi urmat să aibă o capacitate de 300.000- 350.000 t/an deşeuri, perioadă de funcţionare de 8.000 ore/an şi să produce aproximativ 124.400 MWh/an energie electrică şi 335.000 MWh/an de energie termică, obţinându-se astfel energie termică şi electrică din surse regenerabile, aşa cum solicitau directivele Uniunii Europene.

Proiectul nu a fost însă despus spre finanțare Comisiei Europene și nu știm să fi avansat în vreun fel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *