Bulgarii au primit cinci oferte pentru construcția a două noi reactoare nucleare  la Kozlodui

Cinci companii și-au manifestat interesul pentru construirea a două noi reactoare care să utilizeze tehnologia AP1000 de la Westinghouse Electric la centrala nucleară (CNE) Kozlodui din Bulgaria, a declarat compania de proiect Kozlodui NPP-New Build, potrivit SEENews.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost 2 februarie, iar o comisie urmează să analizeze documentația depusă începând cu 5 februarie, a precizat vineri Kozloduy NPP-New Build într-un comunicat, fără a dezvălui numele companiilor.

Solicitanții trebuie să aibă experiență în construcția și punerea în funcțiune a cel puțin două unități nucleare, alături de proiectarea sistemelor nucleare sau a sistemelor de turbine și furnizarea și instalarea de echipamente pentru cel puțin două reactoare nucleare în ultimii 15 ani. De asemenea, ei trebuie să demonstreze o cifră de afaceri de cel puțin 6 miliarde de dolari și faptul că au făcut profit în perioada 2018-2022.

Candidații preselectați își vor putea depune ofertele în cadrul unei noi proceduri separate, iar candidații din Federația Rusă nu vor fi luați în considerare, a precizat anterior compania de proiect.

Prima nouă centrală AP1000 ar trebui să fie operațională înainte de 2035, Westinghouse urmând să supervizeze autoritatea de proiectare generală, delegând în același timp responsabilități pentru proiectarea sistemelor și clădirilor individuale ale centralei.

În decembrie, parlamentul bulgar a aprobat o propunere guvernamentală de a injecta până la 1,5 miliarde de leva (834,7 milioane de dolari) în centrala nucleară Kozlodui pentru construirea a două noi reactoare care să utilizeze tehnologia AP1000.

Guvernul bulgar a semnat cu Westinghouse un acord pentru furnizarea de combustibil nuclear începând din 2024 şi, în iunie, a semnat cu acelaşi consorţiu un contract preliminar pentru construirea noului reactor tip AP-1000.

Kozlodui, singura centrală nucleară din Bulgaria, exploatează în prezent două reactoare VVER-1000 de concepție rusească, cu o capacitate de 1. 000 MW fiecare, ale căror licențe de funcționare urmează să expire în 2027 și, respectiv, 2029.

Centrala atomică de la Kozlodui se află la câţiva kilometri de graniţa Bulgariei cu România şi la 249 de kilometri de Bucureşti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *