Bulgaria vrea să se împrumute cu 400 milioane de euro pentru a finanţa gazoductul Balkan Stream

Compania bulgară de gaze Bulgartransgaz a anunţat vineri că vrea să se împrumute cu 400 de milioane de euro pentru a finanţa gazoductul Balkan Stream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, şi alte proiecte energetice, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Bulgartransgaz trebuie să facă plăţi în avans către grupul Arkad din Arabia Saudită, care a contractat construirea Balkan Stream, un gazoduct de 474 km, al cărui cost este evaluat la 1,1 miliarde de euro, şi către un consorţiu bulgar care va instala două staţii de compresoare. De asemenea, Bulgartransgaz trebuie să finanţeze extinderea unei facilităţi de stocare a gazelor din Bulgaria.

Compania bulgară aşteaptă până la finalul lunii ofertele băncilor pentru împrumutul cu scadenţa la şase ani, un an perioadă de graţie, şi o rată a dobânzii de până la 3,9%.

„Scopul este de a ne asigura resursele financiare pentru programul de investiţii al companiei, menit să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, să sporească securitatea furnizării şi să facă din Bulgaria un hub regional de gaze”, se arată în comunicatul Bulgartransgaz.

Anul trecut, compania a contractat împrumuturi pe termen scurt de 200 milioane de euro de la patru bănci pentru a finanţa Balkan Stream, care ar urma să transporte, în principal, gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia. Gazoductul ar fi trebuit să devină operaţional încă din 2020, dar carantina impusă de pandemia de coronavirus a întârziat lucrările de construcţii.

Bulgaria a început să îşi reducă dependenţa aproape completă de gazele ruseşti prin importuri de gaze naturale lichefiate din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *