Bulgaria va purta discuţii cu firme americane pentru noul reactor de la centrala Kozlodui

Guvernul bulgar a dat miercuri undă verde companiei energetice de stat Bulgarian Energy Holding (BEH), pentru ca aceasta să demareze discuţiile cu companii americane în legătură cu planurile privind construcţia unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui, a declarat miercuri ministrul Energiei, Temenuzka Petkova, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Temenuzka Petkova a precizat că Bulgaria vrea să construiască un nou reactor la centrala de la Kozlodui pentru a-şi creşte securitatea energetică şi a face tranziţia la metode mai puţin poluante de producţie a energiei electrice, în conformitate cu obiectivul Uniunii Europene privind ajungerea la neutralitate climatică până în 2050.

„Guvernul a dat un mandat BEH pentru a demara negocierile cu companii americane care dezvoltă tehnologii nucleare, pentru a studia opţiunile pentru construirea unui nou reactor la Kozlodui”, a declarat ministrul bulgar al Energiei. Petkova nu a dezvăluit numele companiilor americane care vor fi implicate în discuţii dar a spus că este vorba de firme care dezvoltă tehnologie nucleară, inclusiv firme care lucrează la designul unor mici reactoare modulare nucleare.

Ministrul bulgar al Energiei a mai spus că grupul BEH va trebui ca, până la finele lunii ianuarie, să prezinte rezultatele cercetării, care va analiza tehnologia potenţială care ar putea fi utilizată la noul reactor de la Kozlodui şi opţiunile pentru construirea reactorului.

La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.

Marţi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat şi el că noul reactor de la Kozlodui ar trebui să fie bazat pe tehnologie americană. „Vrem să construim unitatea 7 cu o tehnologie complet diferită, cu un combustibil nuclear diferit”, a declarat Borisov într-o postare pe contul său de Facebook cu ocazia unei vizite la centrala nucleară de la Kozlodui.

De asemenea, autorităţile de la Sofia caută investitori interesaţi de proiectul de 10 miliarde de euro privind construcţia unei noi centrale nucleare la Belene, centrală care ar urma să fie echipată cu două reactoare nucleare de concepţie rusească.

Temenuzka Petkova a spus miercuri că Bulgaria nu a renunţat la proiectul centralei de la Belene, adăugând că există loc pentru ambele proiecte deoarece Bulgaria va trebui să închidă treptat termocentralele pe cărbune după 2030.

Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 30% din energia electrică din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *