Guvernul interimar al Bulgariei intenţionează să acorde un ajutor financiar de până la 650 milioane leva pentru a ajuta companiile să facă faţă creşterii preţurilor electricităţii, a anunţat premierul interimar Stefan Ianev, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Autorităţile de la Sofia au pregătit o schemă pe şase luni penru a sprijini firmele afectate de preţurile ridicate, dar implementarea va depinde de votul din noul Parlament, după alegerile din 14 noiembrie.
Măsurile se vor aplica doar companiilor, preţurile electricităţii pentru gospodării fiind reglementate în Bulgaria şi vor rămâne nemodificate până la finalul anului.
„Guvernul interimar acţionează pentru a garanta accesul tuturor consumatorilor la electricitate, la cea mai bună gamă de preţuri posibilă din UE”, le-a spus jurnaliştilor Ianev, adăugând că Bulgaria este printre statele membre cu cele mai scăzute preţuri.
În iulie, preţul mediu al electricităţii pentru gospodării era de aproximativ 115 leva/MWh în iulie. În august, preţul mediu al electricităţii pe piaţa liberalizată – folosit de companii – a urcat la 218 leva/ MWh. Luni, preţul mediu „pentru ziua următoare” (day-ahead) la Bursa de energie din Bulgaria era de 292 leva/MWh.
Autorităţile de la Sofia propun un ajutor de până la 50 leva pentru fiecare megawatt-oră de electricitate folosit de companii în primele şase luni din 2022. Dacă Bugetul pe 2021 va fi revizuit, sprijinul ar putea fi acordat din acest an, a explicat premierul interimar.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
(1 leva = 0,51 euro)