Bulgaria reia proiectul centralei nucleare de la Belene, situată la 100 km de Bucureşti. Chinezii vor să se implice

Guvernul bulgar a decis miercuri să ceară Parlamentului de la Sofia să ridice o interdicţie referitoare la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, în condiţiile în care se pregăteşte să atragă investitori străini pentru relansarea proiectului, informează Reuters, preluată de Agerpres.

În paralel, compania chineză de stat China National Nuclear Corporation (CNNC) a confirmat că este interesată de acest proiect.

Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a spus că se intenţionează organizarea unei licitaţii până la finele anului pentru a desemna un investitor strategic la viitoarea centrală nucleară, ale cărei costuri sunt estimate la cel puţin 10 miliarde de euro.

Centrala ar urma să fie amplasată la 100 km de Bucureşti.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre.

Guvernul Borisov a renunţat în luna martie a anului 2012 la proiectul care vizează construcţia unei centrale nucleare de 2.000 MW la Belene, pe Dunăre, considerând că nu este fezabil.Decizia ar fi fost luată şi în urma presiunilor Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

În urma deciziei, compania rusă de stat Rosatom, dezvoltatorul proiectului, a acţionat guvernul bulgar la curtea internaţională de arbitraj de la Paris.

Începută în anii ’80, construcţia celei de-a doua centrale nucleare a Bulgariei, la Belene, a fost suspendată la începutul anilor ’90 din cauza lipsei de bani şi protestelor asociaţiilor pentru protecţia mediului. Proiectul a fost reluat deceniul trecut, însă a fost îngheţat în toamna anului 2009, după ce grupul german RWE, investitorul strategic de la acea dată, s-a retras din proiect. Guvernul bulgar miza pe o finanţare de 2 miliarde euro de la RWE în schimbul a 49% din acţiunile centralei.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *