Ultima rută de tranzit pe conductă a gazelor rusești spre Europa Centrală care ar mai rămâne funcțională după ce se va fi oprit tranzitul pein Ucraina poate fi și ea închisă, în teorie. De Bulgaria.
Bulgaria, țară prin care este tranzitat gazul de la Gazprom ce ajunge în Europa de sud prin conducta TurkStream, poate juca un rol cheie în încheierea actualului acord dintre Ungaria și Gazprom pe fondul negocierilor de aprovizionare în curs, a spus Martin Vladimirov, director al programului de energie și climă lainfluentul think-tank bulgar Centrul pentru Studiul Democrației, pentru Euractiv Bulgaria.
Expertul în energie a cerut o decizie la nivel european de a se interzice gazul rusesc sau de a introduce o taxă pentru a se egaliza costurile de achiziie a gazelor rusești, mai ieftine, cu cele din surse alternative.
„Bulgaria nu ar trebui să mai permită gazului rusesc să curgă în Europa Centrală pentru că în acest fel ne transformăm din nou într-un „cal troian” de combustibil rusesc”, a comentat Vladimirov.
De la începutul anului 2025, ruta TurkStream prin Bulgaria va fi singura conductă de gaze care transportă gaz rusesc în Europa, după închiderea rutei ucrainene. Amintim că Gazprom a dezvoltat un sistem de conducte care subtraversează Marea Neagră și ajunge în Turcia, iar de acolo merge, prin și spre celelalte state din sudul, estul și în final centrul Europei (inclusiv prin sistemul de transport al României) intrând întâi în Bulgaria.
„Bulgaria va fi cea mai importantă țară pentru tranzitul gazului. Aceasta înseamnă că Bulgaria este cheia opririi gazului rusesc”, a explicat Vladimirov. El a adăugat firma de stat Bulgartransgaz ar putea înceta cu ușurință relația cu Gazprom dacă se va lua însă o astfel de decizie politică.
Vladimirov mai susține că acest lucru va provoca însă tulburări serioase în Serbia și Ungaria și poate o avalanșă de procese împotriva Bulgariei, și de aceea s-a pronunțat pentru o decizie la nivelul UE.
„Cea mai bună soluție este ca UE să decidă interzicerea importului de gaz rusesc, dar există și o modalitate mai vicleană. UE ar putea decide ca tot gazul care intră în bloc din Ucraina sau Turcia să fie automat considerat gaz rusesc și să fie impozitat”, a adăugat Vladimirov. Taxa este menită să alinieze prețul gazului rusesc cu costul achiziționării de gaze alternative.
„Acest lucru ar trebui să servească drept stimulent pentru clienții Gazprom pentru a-și reduce dependența de compania rusă. Din ce se poate observa, cota de piață a gazelor rusești în Europa este în continuă creștere, deoarece gazul este foarte ieftin. Multe companii din UE care încetaseră să-l cumpere, de exemplu, cei cehi, au reluat aprovizionarea”, a adăugat el. El a reamintit, de asemenea, că și companiile italiene și-au sporit achizițiile de gaz rusesc.
„Toți beneficiază de prețul scăzut și de faptul că nu există sancțiuni împotriva gazului rusesc”, a subliniat analistul.
O analiză a Centrului pentru Studiul Democrației, prezentată în iunie, arată că regiunea Europei Centrale și de Est are de trei ori mai multă capacitate disponibilă de a importa gaze alternative decât importă în prezent din Rusia. Aceste țări au o capacitate de aprovizionare cu gaz de trei ori mai mare decât Rusia prin rețeaua de interconexiuni existente.
Cele mai vulnerabile țări sunt cele mai dependente de gazul rusesc – Slovacia, Austria, Grecia, indirect, și Bulgaria, „pentru că în practică importă gaz rusesc din Grecia, care este comercializat sub o altă etichetă”, spune Vladimirov.
„Existența alternativelor înseamnă că există soluții, dar este nevoie de voință politică și puțin mai multă unanimitate la nivel european”, a adăugat el.
Întrebat de Euractiv Bulgaria dacă regulile europene permit Ungariei să folosească întreaga capacitate a TurkStream pentru a importa gaze rusești, Vladimirov a reamintit că Gazprom își rezervă 90% din capacitatea conductei. Expertul a adăugat că dacă Gazprom va păstra liberă capacitatea rămasă de 10%, nu va încălca legislația UE. Ungaria, la fel ca alte țări, poate cumpăra gaz rusesc la granița dintre Bulgaria și Turcia și îl poate transporta în Ungaria.
Conducta TurkStream, construită cu puțin timp înainte de invazia rusă, ocolește Ucraina și livrează gaz rusesc de-a lungul fundului Mării Negre către teritoriul european al Turciei și apoi în Bulgaria, unde se bifurcă în Balkan Stream. Bulgaria nu importă gaz din această conductă, dar asigură tranzitul către Serbia și Ungaria.
La sfârșitul anului 2023, Boyko Borisov, fost prim-ministru și lider al partidului bulgar GERB, a recunoscut că Bulgaria a încercat să folosească tranzitul gazelor rusești ca argument pentru a convinge Austria să lase Bulgaria să intre în spațiul Schengen.
Gazoductul Turkish Stream a fost construit în 2020, când Borissov era prim-ministru, iar Ekaterina Zaharieva, actuala candidată la comisar al Bulgariei, era ministru de externe.
În octombrie 2023, guvernul bulgar a anunțat că va impune o nouă taxă pe tranzitul gazelor rusești către Europa Centrală prin Turkish Stream, stârnind furia Serbiei șiUngariei.
Guvernul de la Budapesta a amenințat că va pune veto la aderarea Bulgariei la Schengen, iar noua taxă a fost anulată.
Comisarul european pentru energie: Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze ruseşti
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, le-a spus marțea trecută jurnaliştilor că blocul comunitar va putea înlocui fluxul de gaze ruseşti care trece prin Ucraina către Europa Centrală, când contractul de tranzit va expira în decembrie,
„Reafirm, alături de miniştri, că suntem pregătiţi pentru finalul contractului dintre Rusia şi Naftogaz (Ucraina). Există opţiuni pentru înlocuirea fluxului de 14 miliarde metri cubi de gaze ruseşti care încă sunt livrate”, a declarat Simson la o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor Energiei din UE.
„Nu există scuze. UE poate trăi fără gaze ruseşti…Vreau să fie clar că nu este o necesitate ci o decizie politică, şi una periculoasă”, a avertizat comisarul european pentru energie.
În aceeași zi însă, grupul energetic maghiar de stat MVM şi gigantul rus Gazprom au încheiat un contract comercial suplimentar care va asigura livrarea în continuare de gaze ruseşti la un preţ competitiv, a anunţat ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto, după cum nota Budapest Business Journal.
Ministrul ungar de externe a spus săptămâna trecută că „cel mai important pas în securitatea energetică a Ungariei în ultimii ani a fost construirea gazoductului Turkish Stream, care aduce gaz rusesc în Europa prin ruta sudică”. „Mulți oameni nu pot aprecia pe deplin semnificația acestuia, deoarece, din fericire, nu au fost nevoiți să experimenteze o lipsă de securitate energetică”, a declarat ministrul ungat.