Bulgaria a demarat construcția unui nou reactor nuclear la Kozlodui cu americanii de la Westinghouse 

Bulgaria a demarat miercuri, în baza unui acord încheiat cu consorţiul american Westinghouse, construcţia celui ce-al şaptelea reactor la unica sa centrală nucleară (Kozlodui), care va permite reducerea dependenţei ţării de combustibilii nucleari din Rusia, relatează agenţia EFE. Centrala atomică de la Kozlodui se află la câţiva kilometri de graniţa Bulgariei cu România şi la 249 de kilometri de Bucureşti.

„Astăzi va începe construcţia celei de-a şaptea unităţi a centralei nucleare de la Kozlodui” a anunţat premierul bulgar, Nikolai Denkov, pentru postul public de radio BNR citat de Agerpres.

Situată la 180 de kilometri nord de Sofia, aproape de graniţa cu România, centrala nucleară de la Kozlodui funcţionează în prezent doar pe bază de combustibil nuclear importat din Rusia şi, cu două dintre cele şase reactoare active ale sale, generează între 35% şi 40% din consumul electric al ţării, cu o putere de 2.000 MW.

Patru reactoare ale centralei, construite cu tehnologie sovietică în deceniul 1970, au fost închise la finele anului 2006 la cererea Uniunii Europene, la care Bulgaria a aderat în 2007.

Guvernul bulgar a semnat cu Westinghouse un acord pentru furnizarea de combustibil nuclear începând din 2024 şi, în iunie, a semnat cu acelaşi consorţiu un contract preliminar pentru construirea noului reactor tip AP-1000.

Se estimează că noua capacitate, cu o putere de 1.000 MW, va fi gata până în 2033, a menţionat Denkov, care a anunţat, în plus, planul privind construirea şi a reactorului opt.

Pe 19 octombrie, Westinghouse a semnat o serie de memorandumuri cu furnizori bulgari pentru construirea unităţii şapte, cu perspectiva unei colaborări şi în ceea ce priveşte instalarea reactorului opt, care, potrivit lui Denkov, se intenţionează să fie construit în paralel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *