Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării

Bulgaria caută sprijinul Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru a finanța un studiu de fezabilitate pentru un proiect pilot de producere și utilizare a hidrogenului verde la instalația de stocare a gazelor naturale Chiren din nord-vestul țării, singura din Bulgaria.

Bulgartransgaz a înaintat deja o cerere în acest sens, iar problema a făcut obiectul dezbaterii la întâlnirea desfășurată în urmă cu câteva zile la Sofia de ministrul interimar al Energiei al Bulgariei Vladimir Malinov și Carl B. Kress, director regional al USDTA pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Europa și Eurasia, potrivit presei de specialitate.

Pregătirile aferente dintre cele două părți s-au intensificat în ultimele luni.

Într-o întâlnire din februarie între Malinov, în calitatea sa la acea vreme de director executiv al Bulgartransgaz, și Kress, la Washington, oficialul bulgar a explicat că Bulgartransgaz plănuiește un proiect de transport al hidrogenului, constând dintr-o nouă conductă de 250 km și două stații de comprimare în regiunile Dupnița și Kulata (sud-vestul Bulgariei). Această nouă infrastructură va face posibil transportul hidrogenului între Bulgaria și Grecia în ambele direcții.

La acel moment s-a spus că operatorul bulgar explorează și opțiuni pentru extinderea viitoarei rețele de hidrogen și asigurarea conectivității acesteia cu rețeaua românească.

Printre altele, dl Malinov a declarat că „Bulgartransgaz lucrează deja la infrastructura de transport al hidrogenului pentru țările învecinate și la adaptarea sistemului existent de transport al gazelor pentru a gestiona amestecurile de hidrogen gazos”, adăugând că „rețeaua sa de transport al hidrogenului Bulgartransgaz va fi cheia pentru implementarea coridorului de transport verde al hidrogenului, prioritizat de UE, din sud-est către Europa centrală.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *