Bulgaria ar vrea să renunțe la petrolul rusesc rapid, Lukoil avertizează că piața carburanților din zonă va fi afectată

Lukoil Neftochim Burgas, compania care administrează unica rafinărie din Bulgaria și printre cele mai mari de la Marea Neagră, a anunțat că o inițiativă parlamentară de a pune capăt înainte de termen unei derogări aprobate de UE de la embargo, și care permite importul de țiței rusesc pe mare, amenință stabilitatea operațională a celei mai mari rafinării de petrol din Balcani și creează riscuri pentru piața carburanților din Bulgaria.

„Dorim să subliniem că termenul de 30 de zile sugerat pentru tranziția la o sursă alternativă de materie primă este nerealist de executat. Într-un astfel de scenariu, nu putem asigura funcționarea neîntreruptă a întreprinderii noastre, un angajament pe care l-am menținut în ultimii 25 de ani. În aceste condiții, este probabil ca toți consumatorii de combustibil să sfârșească prin a avea de pierdut”, a anunțat joia trecută Lukoil Neftochim Burgas într-un comunicat de presă, citat de SEENews.

Aceste remarce au fost făcute în urma aprobării inițiale de către parlamentul bulgar a amendamentelor la legislația națională care vizează punerea în aplicare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina. Amendamentele prevăd ca statul bulgar să renunțe mai devreme la derogarea pe care Comisia Europeană a acordat-o Bulgariei în iunie 2022, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni adoptate de blocul celor 27 de membri împotriva Rusiei. Amintim că, în condițiile în care statele UE au introdus embargoul asupra achiziției de țiței rusesc pe cale maritimă,  Bulgaria a fost singura țară cu acces la mare din UE care beneficiază de o derogare specială pentru importul de petrol rusesc. Excepția, valabilă până la sfârșitul anului 2024, a fost obținută la cererea cabinetului fostului premier Kiril Petkov (PP), cu interdicția de a exporta produse petroliere fabricate cu petrol rusesc pe teritoriul UE.

Lukoil a subliniat acum că, atunci când a acordat derogarea care permite Bulgariei să importe țiței rusesc până la sfârșitul anului 2024, Comisia a recunoscut dificultățile logistice cu care se confruntă porturile bulgare pentru a primi transporturi de petrol din surse alternative. Această recunoaștere a luat în considerare potențialul impact negativ asupra securității energetice și a economiei Bulgariei, care ar putea rezulta dintr-o întrerupere bruscă a livrărilor, mai spune compania.

Rafinăria de la Burgas a elaborat în timp util un plan de tranziție treptată la aprovizionarea alternativă cu țiței, în consultare cu guvernele consecutive aflate la putere pe toată perioada de elaborare a planului, a mai spus Lukoil. Aceasta a adăugat că planul garantează o înlocuire a surselor de aprovizionare înainte de expirarea derogării și respectă pe deplin legislația bulgară și europeană aplicabilă.

La începutul lunii septembrie, guvernul bulgar a declarat că a purtat discuții cu Lukoil cu privire la calendarul tranziției la sursele alternative de aprovizionare și a primit o confirmare a angajamentului de a trece la procesarea țițeiului non-rusesc în Bulgaria.

Lukoil Bulgaria este un jucător dominant pe piața petrolieră bulgară, cu rafinăria care are o capacitate de circa 7 milioane de tone pe an și cu una dintre cele mai mari rețele de distribuție din țară.  În România, grupul rus deține rafinăria Petrotel Ploiești, cea mai mica dintre cele trei de la noi, dar și o rețea de peste 300 de stații de distribuție, care primesc carburanți inclusiv de la rafinăria bugară

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *