Bulgaria ar putea lansa până la sfârşitul anului licitaţia pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Belene

Bulgaria ar putea lansa până la sfârşitul anului licitaţia pentru alegerea unui investitor strategic pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, dacă Parlamentul aprobă planu,l a afirmat vineri ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Statul balcanic a ridicat în iunie interdicţia de acum şase ani referitoare la dezvoltarea unei centrale cu o putere instalată de 2.000 MW, iar Ministerul Energiei urma să anunţe până la sfârşitul acestei luni procedura pentru alegerea unui investitor strategic la Belene, costul proiectului fiind estimat la cel puţin 10 miliarde de euro (11,3 miliarde de dolari).

„Procedura este în stadiul final. Dacă Parlamentul o aprobă, alegerea unui investitor strategic poate demara până la sfârşitul anului”, a afirmat Petkova la o întâlnire la Moscova cu şeful companiei nucleare de stat ruseşti Rosatom, Alexei Likhachev.
Acesta a afirmat că firma va evalua cu seriozitatea orice opţiune privind participarea la proiectul Belene. Şi compania nucleară chineză de stat CNNC este interesată, iar Bulgaria a invitat grupul francez Framatome, o subsidiară a EDF, să ia parte la licitaţie.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *