Bulgaria anunţă oficial deschiderea licitaţiei pentru un investitor strategic la centrala nucleară Belene

Bulgaria caută un investitor strategic pentru a relansa proiectul centralei nucleare de la Belene, de lângă Dunăre, ale cărei costuri sunt estimate la 10 miliarde de euro (11,24 miliarde de dolari), informează publicaţia bulgară Sofia Globe, DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

În 2014, autorităţile de la Sofia au anulat proiectul, după ce nu au reuşit să găsească investitori şi s-au confruntat cu presiuni din partea SUA şi UE pentru a-şi limita dependenţa energetică de Rusia, care avea contract pentru construirea centralei nucleare. proiectul Beleni a fost intens criticat de activiştii de mediu.

Ministerul Energiei din Bulgaria a anunţat că speră să selecteze un investitor anul viitor şi a cerut potenţialilor licitatori să trimită scrisori de intenţie în proiectul care prevede construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.000 de Megawaţi fiecare.

Până acum şi-au exprimat interesul în acest proiect companiile Rosatom (Rusia), CNNC (China), Framatome o divizie a EDF (Franţa) şi Korea Hydro & Nuclear Power Co (Coreea de Sud).

Anunţul vine după ce premierul rus Dmitri Medvedev a efectuat o vizită în Bulgaria, în perioada 4-5 martie, şi a declarat că Rosatom este pregătită să investească în proiect.

Licitatorii trebuie să precizeze dacă vor o participaţie minoritară şi dacă sunt interesaţi să cumpere electricitate de la centrala nucleară ce urmează a fi construită.

Anul trecut, ministrul Energiei, Temenuzka Petkova, declara că autorităţile de la Sofia ar prefera un investitor care ar urma să construiască reactoarele în opt ani, pentru aproximativ nouă miliarde de euro.

Opinia generală a locuitorilor din regiune, a analiştilor, economiştilor şi chiar a unor parlamentari bulgari este că acest proiect nu va funcţiona. Şi dacă va fi pus în funcţiune, centrala de la Belene va fi în beneficiul Rusiei care încearcă să îşi crească influenţa în Bulgaria.

În schimb, Guvernul de la Sofia susţine că, în condiţiile în care UE face presiuni pentru reducerea emisiilor de CO2 cu 30% până în 2030, Bulgaria are nevoie, mai mult ca niciodată, de o a doua centrală nucleară.

Bulgaria respectă de mai mulţi ani ţintele privind utilizarea energiilor regenerabile propuse pentru anul 2020. Aproximativ 19% din electricitatea consumată este produsă din surse regenerabile, comparativ cu o medie de 17% în UE. Pe de altă parte, Bulgaria foloseşte şi cărbune în unele dintre cele mai poluante termocentrale ale Europei pentru a genera 46% din electricitatea consumată, iar acest procent creşte în timpul iernii.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *