Bulgaria a obţinut un discount de 11% la gazul rusesc

Rusia a propus o reducere cu 11% a preţului gazelor naturale livrate Bulgariei, în schimbul promisiunii statului balcanic de a grăbi construcţia secţiunii gazoductului South Stream pe teritoriul bulgăresc, potrivit Ria Novosti.

Anunţul a fost făcut de ministrul bulgar al economiei şi energiei, Delyan Dobrev, după ce acesta a revenit dintr-o vizită făcută la Moscova, pentru a informa partea rusă despre decizia Bulgariei de a opri definitv construcţia centralei nucleare de la Belene. Discountul oferit de Gazprom a intrat în vigoare la 1 aprilie, dar este valabil doar nouă luni, până la sfârşitul acestui an.

În schimbul acestui discount, partea bulgară s-a angajat să accelereze procedurile pentru construcţia gazoductului South Stream, ştiut fiind că, din 2013, Comisia Europeană va stabili noi reguli pentru accesul la reţelele de gaz şi electricitate.

South Stream, proiect susţinut de Rusia, este principalul concurent al proiectului european Nabucco şi prevede construcţia unui gazoduct prin care gazele ruseşti să ajungă în Europa ocolinde prinicipalele state de tranzit, Belarus şi Ucraina. Gazoductul, a cărui construcţie fizică ar urma să înceapă în acest an, este proiectat să transporte 63 de miliarde de metri cubi pe an, de aproape patru ori mai mult decât consumul anual al României. Partenerii Gazprom în proiect sunt Eni (Italia), EdF (Franţa) şi Wintershall (Germania).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *