Budapesta, capitala UE cu cele mai mici prețuri la gaze și electricitate. Ungaria refuză embargoul petrolier pe care Uniunea vrea să îl impună Rusiei dacă Bruxelles-ul nu vine cu “o soluție”

În capitala Ungariei se plătesc cele mai mici prețuri la gaze și energie electrică iar țara vecină a plafonat și prețurile carburanților auto, care sunt printre cei mai ieftini din Europa. Oficialii maghiari au reiterat azi că Ungaria nu va susține niciun embargou petrolier asupra Rusiei în lipsa unor măsuri compensatorii de la UE. Propunerile formulate de Bruxelles, dacă ar fi acceptate în forma lor actuală, ar ”demola complet” actuala securitate energetică stabilă a Ungariei, spun oficialii maghiari.

Gospodăriile din Budapesta au plătit în aprilie cel mai scăzut preţ la gaze în rândul capitalelor din Uniunea Europeană, conform datelor publicate de Autoritatea de Reglementare a Energiei şi Utilităţilor Publice din Ungaria (MEKH), care a analizat 24 de capitale din UE plus Belgrad, transmite MTI.

Cel mai mic preţ din UE la gaze naturale, de 2,79 euro/100 kWh, a fost plătit de locuitorii capitalei Ungariei, preţul mediu în cele 24 de oraşe europene fiind de 12,69 euro/100 kWh, de patru ori mai ridicat decât în Ungaria, susţine MEKH.

La electricitate, cel mai mic preţ a fost în Belgrad şi în Budapesta (10,32 euro pentru 100 kWh), preţul mediu în cele 24 de oraşe fiind de 27,48 euro pentru 100 kWh, cu 60% mai ridicat decât în Ungaria, arată datele MEKH.

Ungaria va accepta embargoul petrolier împotriva Rusiei numai dacă CE oferă soluţii de atenuare a efectelor

Guvernul ungar doreşte ca livrările de petrol prin conducte să fie exceptate de la aplicarea embargoului petrolier împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană, întrucât aceasta din urmă nu a venit cu nicio soluţie menită să atenueze efectele negative ale unui asemenea embargo asupra economiei ungare, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI şi postul CNN.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Szijjarto a subliniat că propunerile formulate de Bruxelles, dacă ar fi acceptate în forma lor actuală, ar ”demola complet” actuala securitate energetică stabilă a Ungariei şi în plus ar provoca o creştere a preţurilor combustibililor cu 55-60%, scrie Agerpres.

”Am spus clar că am putea vota propunerea numai dacă Bruxellesul propune o soluţie pentru problema pe care ei au creat-o”, a reafirmat şeful diplomaţiei ungare.

”Aşteptăm o soluţie nu doar cu privire la transformarea rafinăriilor noastre care ar costa sute de milioane de dolari, nu doar cu privire la creşterea capacităţii conductei petroliere din Croaţia către Ungaria care ar costa de asemenea sute de milioane de dolari, ci şi cu privire la viitorul economiei ungare, întrucât, aşa cum am mai spus, actuala propunere echivalează cu ‘o bombă atomică’ pentru economia ungară”, a explicat ministrul ungar.

Discuţiile purtate până în prezent pe acest subiect cu Comisia Europeană au arătat clar că ”Bruxellesul nu are nicio soluţie pentru aceste probleme”, a deplâns el. Prin urmare, guvernul de la Budapesta îşi menţine poziţia conform căreia sancţiunile împotriva Rusiei să se poată aplica numai pentru rutele maritime, a încheiat Szijjarto.

Ungaria importă în prezent din Rusia 65% din petrolul şi 85% din gazele naturale pe care le consumă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *