Bucureştiul va găzdui în 2019 Conferinţa Planului SET, unde se dezbate viitorul energetic al Europei

Europa are un plan ambiţios de tranziţie energetică ce presupune în final o economie fără emisii de carbon la orizontul anului 2050, iar detaliile despre punerea lui în practică vor fi discutate inclusiv la Bucutreşti, vara viitoare, în cadrul unei conferinţe de anvergură continentală.

„În perioada 12-14 iunie 2019, Bucureștiul se va alătura marilor orașe europene, gazde ale Conferinței Planului SET. Obiectivele evenimentului sunt de a îmbunătăți vizibilitatea Uniunii Energiei, de a realiza un schimb de idei și bune practici inovatoare pentru a dezvolta soluții inteligente și durabile pentru cetățenii europeni și pentru a lua măsuri concrete cu sprijinul instituțiilor locale și regionale, care sunt motoarele politicii Uniunii energetice. Conferința va fi o ocazie foarte buna pentru a consolida colaborarea dintre toate autoritățile, companiile și mediul academic”, se arată într-o informare a organizatorilor evenimentului

„Obiectivele comune ale Plan SET, ale Guvernului României și ale Comitetului Regiunilor pot fi atinse doar prin colaborare, astfel că obiectivul conferinței este de a accelera dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon și implementarea noilor tehnologii”, potrivit aceleiaşi surse.

La eveniment vor participa aproximativ 650 de lideri locali și regionali, membri ai Comisiei Europene, membri ai guvernelor, precum și reprezentanți ai companiilor active în domeniul energetic. Evenimentul va fi realizat în parteneriat de către Comisia Europeană – DG Energie, Comitetul European al Regiunilor (CoR), Ministerul Energiei și Asociația Municipalităților din România.

Ce înseamnă planul SET

Planul strategic european privind tehnologiile energetice (Planul SET) vizează accelerarea dezvoltării și a utilizării tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon care vor furniza consumatorilor o energie curată accesibilă și durabilă. Acesta urmărește să îmbunătățească noile tehnologii dintr-o abordare integrată și să reducă costurile prin coordonarea eforturilor naționale de cercetare pentru accelerarea realizării obiectivelor UE 2030 și 2050.

Planul SET promovează eforturile de cercetare și inovare din Europa prin susținerea celor mai importante tehnologii în transformarea UE într-un sistem energetic cu emisii reduse de carbon. Promovează cooperarea între țările UE, companiile și instituțiile de cercetare din UE.

Planul SET:

• Identifică 10 acțiuni pentru cercetare și inovare, pe baza unei evaluări a nevoilor sistemului energetic și a importanței acestora pentru transformarea sistemului energetic și a potențialului de a crea creștere și locuri de muncă în UE

• Abordează întregul lanț de inovare, de la cercetare până la adoptarea pe piață și abordează atât finanțarea, cât și cadrul de reglementare

• Adaptează structurile de guvernanță sub umbrela planului SET pentru a asigura o interacțiune mai eficientă cu țările și părțile interesate din UE

• propune să se măsoare progresul prin intermediul indicatorilor cheie de performanță cheie (KPI), cum ar fi nivelul investițiilor în cercetare și inovare sau reducerile de costuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *