Bucureştiul intră „pregătit” în iarnă. Primăria ar avea deja 140 de milioane de lei datorii curente la ELCEN, trecute de scadenţă

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), societatea Primăriei care distribuie şi furnizează agentul termic în Bucureşti, are deja datorie curentă trecută de scadenţă de circa 140 de milioane de lei către producătorul de energie termică Elcen, potrivit unor surse din piaţa de energie.

„Sumele totale trecute de scadenţă sunt de 140 de milioane de lei, facturi aferente lunilor de vară, aprilie,mai şi iunie”, ne-au spus sursele noastre.

Problema nu tine neapărat de mărimea sumei, ci de semnal. Dacă au apărit probleme deja, se pune întrebarea ce se va întâmpla în sezonul rece, când va fi funizat mai mult agent termic, şi pentru încălzire, în condiţiile în care factura de energie termică lunară poate ajunge şi la 200 de milioane de lei.

Cum şi RADET şi Elcen sunt în insolvenţă, plăţile se fac la 90 de zile. Cel mai păgubit din această situaţie este Romgaz, cel mai mare producător de gaze al ţării, controlat de stat, furnizorul de gaze al Elcen, care îşi primeşte banii mai târziu.
Primăria Capitalei a avut dificultăţi în achita subvenţia pemtru energia termică livrată de RADET populaţiei şi în trecut în acest an. Subvenţia reprezintă mare parte din factură, în condiţiile în care populaţia Bucureştiului plăteşte RADET apa caldă şi căldura la preţul de 163 de lei gigacaloria, iar preţul de cost este de 398 de lei, diferenţa fiind subvenţie.

Primăria a acumulat în prima parte a anului datorii masive la plata subvenţiei, inclusiv din cauza faptului că nu a mai primit banii pe care trebuia să-i primeasă de la Guvern. În final, Primăria a antamat un credit de la Trezorerie, de 462 de milioane de lei, rambursabil în 20 de ani.

Mai mult de jumătate de million de locuinţe din Bucureşti sunt racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.

Citeşte şi:
Primăria Capitalei, chemată în instanță să plătească datoriile RADET către ELCEN: 3,8 miliarde de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *