Bucureștiul, capitala-campion a scumpirii gazelor pentru populație din UE. Plus 239% într-un an

Bucureștiul a ajuns, fulgerător, a noua capitală din Europa în ceea ce privește prețul gazelor plătite de populație, în condițiile în care eram obișnuiți ca România să aibă printre cele mai mici prețuri de pe continent. Prețul a crescut de peste trei ori într-un an, potrivit chiar statisticilor Comisiei.

Cu întârziere, Comisia Europeană a publicat datele referitoare la evoluțiile piețelor de energie electrică și gaze naturale din Europa în trimestrul trei al anului 2021. Dincolo de datele aterioare finalul lui septembrie, Comisia a publicat în raport și evoluția prețurilor de retail din capitalele Europei, din noiembrie 2021, raportat la noiembrie 2020.

Iată concluzia: cu excepția unei singure capitale dintre cele 24 luate în calcul (Bratislava), prețurile au fost peste tot mai mari în noiembrie 2021, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Comisia arată că prețurile au crescut în perioada noeimbrie 2020-noiembrie 2021 cel mai mult în București (239%), Bruxelles (169%), Atena (118%) și Copenhaga (102%). Budapesta a rămas cea mai ieftină capitală din UE în ceea ce privește prețurile la gaze pentru consumatorii casnici, urmată de Varșovia și Bratislava, în timp ce Stockholm, Copenhaga și Amsterdam au fost cele trei capitale cele mai scumpe.

Din factura totală, costul gazului-marfă are o pondere de 76% în factură (al doilea cel mai mare procent din UE, după Praga), iar costul cu transportul prin rețele și cu înmagazinarea o pondere de 8%, cel mai mic procent din Europa, alături de cel din Amsterdam.

Iată graficul cu prețurile din raportul Comisiei Europene

Așadar, dacă, în mod traditional Bucureștiul era la coada clasamentului în ceea ce privește prețurile finale la clienții casnici, acum a urcat dramatic în top. Practic, este a noua cea mai scumpă capitală din Europa din acest punct de vedere, după o triplare a prețului într-un an.

Deși unul dintre motivele creșterii prețurilor invocat cel mai des este liberalizarea prețurilor la gaze pentru populație, o privire comparativă arată că situația nu stă chiar așa.

Liberalizarea pieței de gaze a avut loc la data de 1 iulie 2020 și, pentru cine nu mai ține minte, prețurile au scăzut atunci, pentru că gazul se ieftinise în piață, și ajunsese sub costurile de achiziție impuse de ANRE furnizorilor.

De fapt, prețurile din România (București) au rămas mici comparativ cu cele din celelalte state europene și după liberalizare. Mai jos, vă prezentăm aceeași situație comparativă cu prețurile la momentul august 2021. Atunci, Bucureștiul era a doua cea mai ieftină capitală din Europa, prețuri mai mici la gaze pentru populație fiind întâlnite doar în Budapesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

România este al doilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda, cu o producție de 9-10 miliarde de metri cubi de gaze anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *