Bucureştenii au beneficiat de a doua cea mai mare scădere a preţului la electricitate din Europa, în 2017

În patru capitale din statele membre ale Uniunii Europene, preţurile finale la energia electrică pentru consumatorii casnici erau, la finalul anului trecut, mai mici decât în urmă cu un an. Bucureştiul este una dintre ele.

Vilnius, Bucureşti, Luxemburg şi Viena sunt capitalele europene în care preţurile finale la energia electrică plătite de consumatorii casnici au fost mai mici, în decembrie 2017, în comparaţie cu decembrie 2017, potrivit ultimul raport trimestrial cu preţurile de pe continent, realizat de DG Energy, organism al Comisiei Europene.

Potrivit acestor date, Bucureştiul a fost a doua capitală europeană cu cele mai mari scăderi ale preţurilor la energia electrică pentru casnici, după Vilnius, capitala Lituaniei. Acolo, preţurile au scăzut cu 10,2% în perioada decembrie 2016-decembrie 2017, în timp ce, în Bucureşti, scăderea a fost de 7,3%.

Dincolo de procesul de liberalizare a pieţei, ale cărui efecte nu sunt explicate de statistică, ieftinirea energiei electrice pentru bucureşteni are două mari cauze, arătate de DG Energy: scăderea TVA cu un punct procentual, operată la 1 ianuarie 2017 şi, mai ales, scăderea tarifelor de distribuţie decisă de reglementatorul ANRE de-a lungul anului 2017.

Clasamentul european al preţurilor la electricitate

Preţul final al energiei electrice pentru consumatorii casnici din România este încă sub media europeană. Astfel, la un consum cuprins între 2.500 şi 5.000 KWh anual, în România preţul era, în ultimul trimestru al anului trecut, de 13,82 eurocenţi/KWh, în condiţiile în care preţul mediu în Europa a fost de 20,89 eurocenţi. Totuşi, România nu mai are cele mai mici preţuri la energia pentru casnici,la concurenţă cu Bulgaria, aşa cum eram obişnuiţi.

Aşa cum puteţi vedea în harta de mai jos, în ordine, preţuri mai mici decât la noi sunt în Croaţia, Estonia, Ungaria, Lituania şi Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *