BSOG se pregătește pentru parcurile eoliene din Marea Neagră. A început autorizarea primului “cordidor energetic”

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) împreună cu partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, anunță începerea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD, potrivit unui comunicat de presă

Cu o capacitate proiectată de 3GW și o lungime de 126 km, acest prim pas priveşte autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024.

“Infrastructura, terenurile deţinute în proprietate şi drepturile legale de trecere, plasează proiectul MGD într-o poziţie ideală pentru asigurarea coridorului energetic care va deservi producţia eoliană din zona marină și facilitățile necesare de conectare la SEN, precum staţiile de transformare și, dacă va fi cazul, convertizoare.

Realizarea coridorului energetic al MGD deblochează o cerință esenţială pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, care va susține creşterea securităţii energetice și va stimula capacitatea de producție din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea noilor obiective climatice ale UE şi în materie de energie regenerabilă”, arată comunicatul de presă.

„Estimările privind producţia de energie eoliană prin instalații fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promițătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura și apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalațiile de producție offshore la SEN.

Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat şi pe apă cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice și monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile și căile maritime, precum și securizarea accesului la terenuri și obţinerea susţinerii comunităților vizate, coexistența cu activitățile de pescuit și detectarea și evitarea munitiei neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări iar infrastructura proiectului MGD le-a depăşit pe toate cu succes”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG.

BSOG, deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale potrivit obiectivului Uniunii Europene de zero emisii până în 2050, prin producția de gaze naturale în calitate de combustibil de tranziție și asigurând infrastructura vitală pentru dezvoltarea de proiecte de energie verde. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este si operatorul desemnat în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% participaţie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *