BSOG, compania care a început extracția primelor gaze noi din Marea Neagră, a fost amendată de ANRE, cu tot cu firmele partenere

Black Sea Oil and Gas (BSOG) și celelalte două firme partenere în proiectul Midia, care a adus anul trecut în țară primele gaze noi din Marea Neagră, au fost amendate de ANRE anul trecut, potrivit unei statistici cu sancțiunile făcută publică de Autoritate.

BSOG, PetroVentures Resources și Gas Plus Dacia au primit, fiecare, o amendă de 3,4 milioane de lei anul trecut, potrivit statisticii ANRE publicate azi. Autoritatea nu a explicat care a fost motivul amenzii dar, din surse apropiate situației, amenda a fost dată pentru că cele trei companii nu au livrat cantitățile de gaze la preț plafonat, așa cum cerea legea.

Situația este însă foarte delicată.

BSOG n-are gaze de dat la preț plafonat

Anul trecut, Guvernul a impus în martie (OUG 27)  producătorilor români de gaze să vândă la preț plafonat o parte din producție, respectiv gazele pentru consumul populației și gazele pentru consumul producătorilor de energie termică livrate populației, până la începutul toamnei lui 2023. Acest gaz trebuie vândut la prețul de 150 de lei/MWh, iar ANRE a fost însărcinată să aloce fiecărui producător cantitatea de gaze ce trebuie obligatoriu vândută la acest preț. Alocările nu sunt publice.

BSOG și partenerii săi au început oficial producția de gaze în Marea Neagră în perimetrul Midia, în luna iunie, la un nivel de un miliard de metri cubi pe an, care se adaugă celor 5 extrase de Romgaz și spre 4 extrase de Petrom. Cel mai probabil, ANRE i-a transmis că are de vândut gaze la 150 de lei/MWh într-o anumită cantitate, dar BSOG nu poate să onoreze această obligație întrucât gazul fusese deja contractat înca dinainte de debutul extracției. În 2018 BSOG a semnat cu Engie România un contract prin care Engie primește tot gazul extras.

“Acum mulți ani, în 2018, Engie a semnat un contract pe termen lung, după o negociere lunga, pentru a cumpăra toată producția zăcământului, timp de zece ani de la momentul exploatării.

Am făcut asta pentru că suntem un mare furnizor de gaze în Romania. Din persepectiva producătorului, vedem cât de dificile și riscante sunt investițiile. Dacă nu am fi semnat acel contract, producătorul nu își putea finanța proiectul, nu era bancabil, deci fără acel contract nu vedeam  gazul ajungând în România. Dacă Engie nu își asuma acest risc, gazul nu ar fi curs acum”, a spus Eric Stab, director al Engie România, toamna trecută.

Așadar, pare că BSOG nu avea cum să livreze gaze la prețul impus de stat, pentru că nu mai avea ce, din moment ce producția a fost contractată anterior.Totuși, vedem acum că ANRE a amendat-o, și pe ea și pe ceilalți parteneri.

BSOG a vrut să crească producția

O soluție pentru BSOG ar fi fost majorarea producției de gaze din zăcământul proaspăt intrat în exploatare, ca să fie gaz suplimentar pentru a putea fi vândut la preț plafonat. Compania chiar a anunțat toamna trecută Transgaz că vrea să crească producția de la 3 spre maximum 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi, numai că a apărut și aici o problemă: stația de măsurare a BSOG este calibrată pentru producția de 3 milioane de mc pe zi, iar soluțiile, de extindere sau de montare a uneia noi, ar fi fost și scumpe și cronofage. Ca atare, potrivit unei informații Profit.ro din toamna trecută, pentru a putea majora cât mai rapid producția, cea mai rapidă soluție ar fi fost folosirea liniei de măsurare de rezervă pe care este obligată să o dețină, însă pe care reglementările ANRE nu-i permiteau să o utilizeze. De aceea, ANRE publicase atunci un proiect de ordin care prevede că “pentru o perioadă de maxim 6 luni, părțile, respectiv producătorul și OTS (Operatorul de Transport și Sistem – Transgaz – n.r.), prin semnarea unei convenții tehnice privind condițiile de predare-primire a gazelor naturale în condiții de siguranță în exploatare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se pot înțelege asupra modificării parametrilor de funcționare a SRMP (Stației de reglare, măsurare și predare – n.r.), în scopul creșterii capacității de livrare și a preluării în SNT a cantităților suplimentare de gazele naturale.”

Nu știm ce a urmat, am aflat azi că ANRE a dat amenzile.

BSOG este deținută de fondul american de investiții Carlyle și este în proces de vânzare a concesiunii din Marea Neagră care produce acum gaze. Petrom este una dintre companiile interesate.

Citește și:

Petrom ar putea cumpăra zăcământul de gaze operat de Black Sea Oil and Gas în Marea Neagră – surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *