Comisia Europeană pregătește un set de reglementări pentru a putea forța țările UE să-și reducă consumul de gaze, dacă blocul comunitar se va confrunta cu o penurie în aprovizionare în lunile următoare, scrie Politico citând surse apropiate discuției.
Propunerea ar urma să fie prezentată azi, împreună cu o comunicare planificată deja, de a emite recomandări privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă, potrivit a trei diplomați UE.
Conform planului, Comisia ar putea solicita reduceri obligatorii ale consumului de gaz în caz de urgență, cum ar fi întreruperea gazului rusesc.
Planul vine pe fondul avertismentelor că președintele rus Vladimir Putin ar opri livrările de gaz către UE, ca represalii după sancțiunile impuse de UE în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. Gazprom a redus deja livrările către clienți din 12 țări și există temeri că Kremlinul ar putea decide să nu repornească conducta Nord Stream Rusia-Germania pe 21 iulie, după ce a fost oprită temporar săptămâna trecută pentru mentenanță. Rușii au anunțat că vor relua livrările, dar la volume mai mici.
Țările UE s-au străduit, de asemenea, să-și sporească rezervele de gaze în pregătirea pentru iarnă, mai scrie Politico. Luni, directorul Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a avertizat că blocul trebuie să își reducă semnificativ consumul de gaze naturale în această vară pentru a se pregăti pentru posibilitatea unei ierni fără aprovizionare rusească.
Planul Comisiei de reducere obligatorie a consumului implică un mecanism legal care ar permite țărilor să decidă dacă adoptă măsurile prin vot cu majoritate calificată. Acest lucru ar ocoli efectiv Parlamentul European și ar refuza oricărei țări dreptul de veto.
Scopul este de a obține aprobarea la nivel de țară pentru proiectul de reducere obligatorie a consumului la reuniunea extraordinară a Consiliului Energetic din 26 iulie, au spus cei trei diplomați. Dezbaterea este încă în desfășurare iar planurile nu sunt finalizate.
Discuțiile se concentrează pe o cerință simplă: țările membre să își scadă consumul de gaze într-un anumit procent, din toamnă până în primăvară. Se propune o reducere între 5% și 20%, cu așteptarea unui acord final între 10% și 15%, potrivit a doi dintre diplomații citați
Dacă vor fi aprobate, regulile ar permite Comisiei să declanșeze reducerile obligatorii de consum direct sau la cererea a cel puțin două țări. O primă dezbatere asupra propunerii va avea loc azi.
Marea provocare nu va fi în elaborarea tehnică a propunerilor, ci obținerea acordului țărilor care sunt mai puțin vulnerabile în fața unei potențiale tăieri a gazelor rusești.
Comisia a refuzat să comenteze.
Celelalte măsuri
Uniunea Europeană va anunţa miercuri planurile de urgenţă privind diminuarea cererii de gaze în următoarele luni, umând să avertizeze ţările că fără reduceri semnificative în prezent nu vor reuşi să-şi asigure combustibilul în următoarea iarnă, dacă Rusia opreşte livrările, scrie și Reuters.
Comisia Europeană ar urma să ceară statelor să se pregătească de astfel de scenarii reducând utilizarea gazelor. Proiectul UE, consultat de Reuters, va propune o ţintă voluntară pentru ţările membre UE pentru a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni. Propunerea trebuie adoptată de statele membre ale blocului comunitar, care sunt în mare parte responsabile pentru propriile lor politici energeticie
Printre propuneri se află acordarea de subvenţii financiare firmelor care reduc utilizarea gazelor, folosirea ajutorului de stat pentru a încuraja industriile şi centralele electrice pentru a trece la alţi combustibili, şi campanii de informare pentru a le cere cetăţenilor să reducă încălzirea şi folosirea aparatelor de aer condiţionat.
Știrea Reuters nu vorbește însă despre o reducere a consumului dictată de Bruxelles.