Bruxelles-ul propune limite la emisiile de metan pentru importurile de gaze

Comisia Europeană a propus introducerea unor limite la emisiile de metan pentru importurile de gaze în Uniunea Europeană după 2030, o mişcare ce ar urma să preseze furnizorii internaţionali de combustibili fosili ai blocului comunitar, cum este SUA, să reducă scurgerile de metan, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Propunerea Executivului comunitar datează din 23 octombrie şi vine ca răspuns la presiunile Parlamentului European şi ale unor mari state membre UE, inclusiv Franţa, pe fondul discuţiilor cu privire la o lege dedicată emisiilor de metan din interiorul blocului comunitar.

Metanul este un gaz cu un efect de seră puternic responsabil pentru încălzirea globală.

Noua propunere ar obliga furnizorii străini de gaze să reducă emisiile de metan în atmosferă de pe urma defecţiunilor la infrastructurile de petrol şi gaze.

„Nerespectarea va fi descurajată, luând în calcul aspectele ce ţin de securitatea aprovizionării”, se arată în propunerea Executivului comunitar, făcută în cursul negocierilor UE cu privire la viitoarea lege de reducere a emisiilor de metan.

Dacă propunerea va fi aprobată, Comisia va stabili, ulterior, detaliile într-un „act de implementare”.

Sursele de aprovizionare cu gaze ale Europei s-au schimbat semnificativ în ultimii doi ani, după ce Rusia, fostul furnizor principal, şi-a redus livrările în 2022, în urma invadării Ucrainei. Norvegia, ţară a cărei producţie de combustibili fosili are cea mai redusă intensitate a emisiilor de metan din lume, a devenit anul trecut cel mai mare furnizor de gaze al UE.

Însă introducerea unei limite la emisiile de metan ar putea avea un impact mai mare asupra altor furnizori de gaze au UE, furnizori cu o intensitate mai mare a emisiilor de metan, cum sunt Algeria şi SUA.

Statele membre UE şi Parlamentul European încearcă să ajungă la un acord final cu privire la o lege de reducere a emisiilor de metan înainte de summitul COP28, care începe pe 30 noiembrie.

Citește și:

Romgaz cere consultanță pentru reducerea emisiilor de metan. Ce problemă are România cu emisiile de metan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *