Bruxelles-ul a aprobat un proiect gigantic în domeniul hidrogenului, de 5,4 miliarde de euro. Sunt implicate 35 de mari companii europene

Comisia Europeană a aprobat vineri un proiect în domeniul hidrogenului în valoare de 5,4 miliarde de euro, finanțat în comun de 15 țări UE și 35 de companii, inclusiv Alstom și Daimler Truck, în încercarea sa de a deveni lider global în acest domeniu inovator, scrie Reuters.

Alte companii participante sunt Ansaldo, Bosch, Enel, Fincantieri, Orsted și Plastic Omnium. Grupul va participa la 41 de proiecte din schema hidrogen care se concentrează pe generarea de hidrogen, pile de combustie, stocare, transport și distribuția hidrogenului și aplicațiile pentru utilizatorii finali, în special în sectorul mobilității.

„Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei nu a făcut decât să sublinieze necesitatea ca Europa să își diversifice sursele de energie și să avanseze rapid tranziția ecologică”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, într-o conferință de presă.

„Printre multele tehnologii necesare, hidrogenul se dovedește a fi o componentă indispensabilă”, a spus ea.

Comisarul european Thierry Breton a spus că proiectul în speță vizează îndepărtarea blocului de combustibili fosili. Permite tranziția curată a industriilor consumatoare de energie și ne mărește independența față de combustibilii fosili”, a spus el.

Proiectul, denumit IPCEI Hy2Tech, își propune să atragă alte 8,8 miliarde de euro în investiții private.

Produsele vizate de program includ materiale pentru electrozi extrem de eficiente, celule de combustibil de înaltă performanță și tehnologii de transport inovatoare.

Ajutorul de stat în programul hidrogen va fi plafonat la nivelul costurilor eligibile ale proiectelor și al deficitelor de finanțare ale acestora, țările având dreptul să recupereze o parte din ajutor dacă proiectele generează venituri nete suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.