BRM va lua locul OPCOM? A fost desemnat operator de piață de către ANRE, colaborează deja cu Nord Pool

Bursa Română de Mărfuri a primit statutul de operator al pieței de energie electrică și are încheiat din primăvară cu Nord Pool, una dintre cele mai cunoscute platforme de tranzacționare din Europa, un parteneriat cu scopul să devină piața reprezentativă de energie a României

“Desemnarea societății Bursa Română de Mărfuri S.A. (Romanian Commodities Exchange) ca operator al pieţei de energie electrică desemnat” – este una dintre deciziile luate de Comitetul de Reglementare al ANRE în ședința din 4 iulie.

Oamenii din piață cu care am vorbit spun că noțiunea de operator desemnat înseamnă că, în teorie, și la BRM se vor putea face tranzacții cu energie pe piața pentru ziua următoare (PZU) sau pe piața intrazilnică, piețe care sunt acum organizate exclusiv de OPCOM, care este o societate comercială cotrolată de Transelectrica. Nu ar fi ceva nemaivăzut, spre exemplu în Austria ar fi chiar trei astfel de operatori de piață.

Pe de altă parte, BRM va beneficia de consultanță de la un cunoscut operator european de piață, Nord Pool. La începutul lui martie, un comunicat comun al Nord Pool și BRM arăta că între cele două a fost semnat un acord de cooperare prin care “Nord Pool va asista BRM în obiectivul său de a deveni bursa de energie reprezentativă a României”.

“În cadrul acordului dintre cele două întreprinderi, Nord Pool va livra software și servicii de consultanță pentru a crea sistemele de piață care vor permite BRM să opereze pe piețele unice europene pentru ziua următoare și intrazilnice ca operator nominalizat al pieței de energie electrică (NEMO – bursa de energie)”, arată comunicatul.

Directorul de servicii al Nord Pool, Lina Masiuliene, a declarat atunci: „Suntem încântați să putem asista BRM prin furnizarea platformelor de piață de energie electrică dovedite și de succes ale Nord Pool, care vor permite organizației să își îmbunătățească oferta actuală și să își deservească mai bine clienții, precum și să ofere noi opțiuni pentru comercianții de energie electrică din regiune. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu BRM pentru a contribui la realizarea ambițiilor sale de a stabili o tranzacționare transfrontalieră de energie electrică eficientă, simplă și sigură în România”

Nord Pool este operator de piață în regiunile nordice și în zona baltică, în Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia, Austria, Luxemburg și Regatul Unit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *