BRM: Noua piaţă SPOT va permite operatorilor economici să-şi dezvolte portofoliile de gaze naturale

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a finalizat implementarea platformei BRM Gaz Day-ahead destinată pieţei SPOT, îndeplinind rolul de contraparte centrală şi utilizând ca bancă de cont central Banca Comercială Română, se arată într-un comunicat al BRM. 

oua piaţă SPOT BRM, care oferă servicii de contraparte, va permite operatorilor economici să-şi dezvolte portofoliile de gaze naturale într-o piaţă funcţională, adaptată nevoilor curente şi menită să asigure derularea eficientă şi sustenabilă a contractelor la termen, se mai arată în documentul citat.

„Bursa Română de Mărfuri are în prezent funcţională piaţa day-ahead, îndeplinind rolul de contraparte şi asigurând o tranzacţionare optimă a operatorilor economici pe piaţa SPOT. În cadrul şedinţei desfăşurate în data de 25.07.2018, la care au participat reprezentanţii Operatorului de Sistem, Transgaz, în prezenţa ANRE, Bursa Română de Mărfuri a prezentat procedura de tranzacţionare pe piaţa SPOT, utilizând pentru interconectare interfaţa de comunicare deja existentă şi complet funcţională cu Transgaz”, se precizează în comunicat.

Tranzacţionarea pe piaţa SPOT BRM de gaze naturale se va efectua conform procedurilor în vigoare, cu o frecvenţă zilnică, în intervalul orar 10:00-15:00.

Testele desfăşurate împreună cu banca de cont central-BCR şi cu Transgaz se vor efectua în perioada imediat următoare, iar etapa de testare desfăşurată împreună cu membrii afiliaţi BRM, programată ulterior, va garanta asigurarea funcţionării în condiţii optime a sistemului de tranzacţionare pe piaţa SPOT de gaze naturale.

„În vederea asigurării unei funcţionalităţi optime şi a transparenţei mecanismului de tranzacţionare, participanţii interesaţi să tranzacţioneze pe piaţa ‘SPOT cu servicii de contraparte BRM’ sunt invitaţi să consulte fluxul operaţiunilor pe pagina web a Bursei Române de Mărfuri, www.brm.ro, la secţiunea ‘Tranzacţii SPOT cu servicii de contraparte BRM”, precizează BRM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *