BRM a intermediat tranzacţionarea a 7 milioane de certificate de CO2, în perioada februarie-aprilie 2021. Au cumpărat CEO, Elcen și Termoficare Oradea

Bursa Română de Mărfuri a intermediat, în intervalul februarie – aprilie 2021, un număr de 110 tranzacţii care însumează aproximativ 7 milioane de certificate EUA, certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite generic certificate CO2, potrivit unui comunicat, remis, joi, AGERPRES.

Tranzacţionarea s-a încheiat ca urmare a obligativităţii termocentralelor de a se conforma directivei privind schema Uniunii Europene a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2020, conform cu plafonul stabilit la nivel european, până la data de 30 aprilie 2021. Astfel, pe site-ul BRM au fost publicate ordine iniţiatoare provenite de la 3 ordonatori importanţi: Electrocentrale Bucureşti, Complexul Energetic Oltenia şi Termoficare Oradea.

Dintre cele trei termocentrale, CEO a achiziţionat peste 5,4 milioane de certificate, urmată de Electrocentrale Bucureşti cu peste 1,3 milioane de certificate, în timp ce Termoficare Oradea a achiziţionat aproximativ 34.000 de certificate EUA.

Ringul Certificatelor CO2 din cadrul Pieţei la Disponibil administrată de Bursa Română de Mărfuri a cunoscut o creştere în anul 2021, comparativ cu anul 2020 când volumul certificatelor tranzacţionate a fost de circa un milion.

Pieţele administrate de BRM funcţionează în conformitate cu reglementările bursei, în condiţii de siguranţă atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Bursa Română de Mărfuri a acţionat ca şi garant pentru aceste tranzacţii, plăţile fiind efectuate printr-un cont escrow deţinut de BRM, iar plata s-a efectuat numai la confirmarea transferului certificatelor de către vânzător.

Şedinţele de tranzacţionare s-au desfăşurat zilnic, în intervalul orar stabilit de autoritatea contractantă în momentul emiterii ordinului iniţiator, iar tranzacţiile şi cotaţiile aferente fiecărei zile sunt publicate pe site-ul BRM. În acest sens, Bursa Română de Mărfuri a asigurat un mediu concurenţial datorat numărului de ofertanţi atraşi în piaţă, iar în acelaşi timp şi transparenţa întregului proces.

Preţurile tranzacţiilor au urmărit cotaţiile burselor internaţionale, EEX şi The Ice, iar ordinele de cumpărare au fost emise în condiţiile de limită de preţ, mai mici sau egale decât cotaţiile zilnice afişate pe cele două burse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *