Britanicii construiesc prima instalaţie avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear

Regatul Unit va construi prima instalaţie avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear, în vederea asigurării unui lanţ de aprovizionare independent de Rusia, informează miercuri dpa, citată de Agerpres.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că pentru ţara sa este vital să dispună de o instalaţie de îmbogăţire a uraniului „pentru a desprinde mâinile pătate de sânge ale lui Putin de pe piaţa europeană a energiei”.

Guvernul de la Londra a anunţat că va plăti companiei Urenco 196 de milioane de lire sterline (aproximativ 228 de milioane de euro) pentru construcţia unei unităţi de îmbogăţire a uraniului la Capenhurst, în comitatul Cheshire din nord-vestul Angliei, unde se va produce uraniu uşor îmbogăţit de înaltă puritate (HALEU) începând cel mai târziu din 2031.

Se vor crea astfel 400 de locuri de muncă de înaltă calificare şi se va asigura combustibilul pentru viitoarele centrale atomice din Regatul Unit şi din alte ţări, care nu vor mai depinde de Rusia – dominantă în prezent pe piaţă – pentru materialul fisionabil respectiv.

Conform unor miniştri britanici, demersul are loc în cadrul eforturilor de ameliorare a securităţii energetice şi de izolare a Moscovei pe pieţele energetice, ca şi reducerea sau eliminarea importurilor de petrol şi gaze ruseşti după invazia în Ucraina.

„Rusia a fost prea multă vreme singurul furnizor al acestui combustibil nuclear puternic”, iar acesta este „ultimul pas către eliminarea ei completă de pe piaţa energiei”, a arătat Sunak, adăugând că viitorul industriei nucleare britanice este în continuare o misiune vitală, inclusiv pentru reducerea facturilor la energie plătite de populaţie.

Ministrul energiei, Claire Coutinho, a precizat că instalaţia care va fi construită de Urenco este prima de acest tip din Europa din afara Rusiei.

Oficialităţile au explicat că HALEU este necesar pentru noile reactoare atomice modulare de înaltă tehnologie, care vor creşte de patru ori capacitatea nucleară a Regatului Unit până în 2050. Compania producătoare, la care statul britanic este unul din acţionari, va cofinanţa proiectul.

Capacitatea prevăzută este de 10 tone pe an – o cantitate de combustibil nuclear al cărei conţinut energetic este echivalent cu cel a peste un milion de tone de cărbune, a menţionat ministerul pentru securitatea energetică şi emisii nete zero condus de Coutinho.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *