BREAKING NEWS Declarația de comercialitate a zăcământului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră a fost depusă la ANRM

OMV Petrom şi Romgaz, concesionarii permietrului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, au depus azi la ANRM declaraţia de comercialitate a zăcământului, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Ulterior, Petrom a confirmat informația.

Declararea comercială a zăcământului înseamnă trecerea din etapa de explorare la cea de exploatare.

Este de aşteptat ca cele două companii, OMV Petrom şi Romgaz să anunţe decizia finală de investiţie ( FID – Final Investment Decision) în vara lui 2023, iar exploatarea gazelor ar urma să înceapă cel mai devreme în 2027.

Ce spune OMV Petrom

Solicitată să comenteze, compania a comunicat următoarele:

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata la pana 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027.”

Zăcământul de gaze Neptun Deep ar conține până la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Fiecare dintre cele două companii ar urma să investească două miliarde de euro înainte de a exploata primele gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *