BREAKING NEWS Record absolut al prețului energiei electrice pe piața spot de la București:750 de lei/MWh

Prețul energiei electrice cu livrare mâine a depășit valoarea de 750 de lei/MWh, pe mai multe intervale orare, cel mai mare preț înregistrat vreodată pe piața spot din România.

Prețul orar al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) este de 750 de lei/MWh, în nu mai puțin de șase intervale ale zilei de 19 septembrie, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Este cel mai mare preț atins vreodată pe piața spot de la București, în condițiile în care precedentul record a fost consemnat în februarie 2017, deci lună de iarnă, și atunci am avut 680 de lei/MWh, și România traversa o criză energetică.

Acest preț este valabil și pentru intervalul de vârf de seară, moment  în care ne-am obișnuit să asistăm la o creștere de prețuri, dar și, neuzual, la miezul zilei. Intervalele orare în care a fost consemnat prețul e 750 de lei/MWh au fost 12,13,17, 19, 20 și 21.

Prețul de închidere al pieței este de două ori mai mare decât cel din Ungaria, o situație care, din nou,  este o premieră. La noi, prețul mediu spot al zilei de mâine este de 122 de euro/MWh, o creștere de 82% față de ziua precedentă. Prețul mediu al pieței ungare este de doar 53 de euro, și, tradițional, celelalte două piețe cu care suntem cuplați, Slovacia și Cehia, au prețuri și mai mici: 46,65 euro pe fiecare dintre piețe.

Situația pare generată de lipsa de capacitate de generare din România, în condițiile în care, pe lângă această cauză deja știută,  și una dintre cele două unități ale centralei  de la Cernavodă a fost oprită azi dimineață, controlat dar neprogramat, ca urmare a unui defect la sistemul primar de racire al recatorului.

Ca atare, cu excepția unui singur interval orar, toată ziua de mâine România importă energie electrică din Ungaria la valoarea maxima posibilă tehnic: 456 MWh orari, exact cât este capacitatea maximă de trasfer ATC (available transfer capacity). Cel mai probabil, mare parte din energia care ajunge la noi prin rețeaua ungară vine din vestul continentului, în condițiile în care și pe interconexiunea Slovacia-Ungaria se transportă, întreaga zi de mâine, energie la valoarea maximă a ATC: 1.033 MW.

Știrea se actualizează

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *