BREAKING NEWS OMV amână decizia de a investi în extracţia gazelor din Marea Neagră

Directorul OMV, Rainer Seele, a anunţat că amână pentru anul viitor decizia de a exploata gazele din Marea Neagră, după ce Parlamentul a aprobat legea offshore.

“Nu putem lua decizia finală de investiţie la Petrom în acest trimestru, aşa cum planificasem”, a declarant directorul general al OMV, citat de Reuters. El a adăugat că grupul austriac trebuie mai întâi să evalueze condiţiile pentru ceea ce a numit “investiţii de miliarde de euro”. Decizia finală de investiţie va fi luată anul viitor.

Seele a apreciat că autorităţile române au elaborat prea târziu legea offshore, pentru ca grupul austriac să mai poată lua decizia de investiţie în acest an. El s-a referit şi la una dintre prevederile din lege, cea care obligă companiile petroliere să vândă jumătate din gazul extras din Marea Neagră pe piaţa românească.

“Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu faptul că vom avea restricţii pentru vânzarea gazelor.  O piaţă liberă pentru vânzarea gazelor este foarte importantă”, a spus Seele.

Seele a făcut aceste declaraţii într-o discuţie cu reporterii Reuters, care avut loc în seara zilei de ieri, 24 octombrie. Tot ieri, Parlamentul României a adoptat, într-un final, legea offshore, care stabileşte regulile de dezvoltare şi de taxare a resurselor de hidrocarburi din platoul continental al Mării Negre.

Detaliile despre prevederile legii le puteţi citi aici:

Parlamentul a adoptat legea offshore

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Cel mai important, în zona de apă adâncă, este Neptun Deep, derulat de ExxonMobil şi OMV Petrom, unde s-au descoperit rezerve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi. Exxon Mobil este operatorul blocului.

Exxon şi Petrom au investit 1,5 miliarde de dolari deja în explorare, iar în acest an trebuia să anunţe dacă vor lua decizia exploatării comerciale. În caz pozitiv, gazele ar fi urmat să ajungă la ţărm în anul 2020, dar, dacă şi Exxon va amâna decizia finală de investiţie, acest termen nu va mai fi respectat.

Potrivit estimărilor oficialilor de la Bucureşti, există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică cele trei perimetre deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *