BREAKING NEWS Avarii în lanţ la Centrala Nucleară de la Cernavodă, într-o singură zi. Funcţionază doar un grup la jumătate de capacitate UPDATE

La ora redactării ascestei ştiri, Centrală de la Cernavodă funcţionează la doar 374 MW din cei 1.400 MW disponibili. Astăzi au avut loc două avarii, care au afectat ambele unităţi.

“Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate. Specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate. Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore”, a informat Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Potrivit companiei, lucrările de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului inconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Al doilea incident, care a afectat singurul grup disponibil, a vizat pompa de condensare, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Este un echipoament din partea clasică a centralei, care condensează aburul care iese din turbină, care ulterior este refolosit în circuit.

Primul incident, care a afectat primul grup, se referă la defectarea unui invertor, componentă care asigură funcţionarea generatorului, deci avaria a vizat tot partea clasică a centralei, potrivit surselor noastre.

În ciuda situaţiei de la Cernavodă, România exportă azi energie electrică, din cauza consumului mic al ascestei zile.

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă funcţionează cu două grupuri de 700 MW.

UPDATE 17.35: Nuclearelectrica anunţă oficial a doua avarie, grupul va ajunge din nou la puterea nominală în 16 ore

Iată comunicatul Nuclearelectrica:

„S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca puterea Unitatii 2 a CNE Cernavoda va fi redusa la 55% (aproximativ 300 MW).

Reducerea de putere a Unitatii 2 CNE Cernavoda este cauzata de necesitatea inlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasica a centralei. Reducerea de putere pana la 55% este necesara in vederea opririi echipamentului pentru reparatii.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavoda va fi conectata la Sistemul Energetic National si va functiona la o putere de 300 MW.

Unitatea 2 CNE Cernavoda va reatinge puterea nominala dupa efectuarea lucrarilor de remediere si inlocuirea echipamentului, durata preconizata a reducerii de putere fiind de cca 16 ore pana la atingerea puterii nominale.

Reducerea de putere a Unitatii 2 si lucrarile de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, acestea fiind realizate in functie de specificatiile si procedurile centralei”

UPDATE 26 martie, 11.00 Unitatea 2 a CNE Cernavodă a revenit la putere nominală în dimineaţa zilei de luni, informează Nuclearelectrica printr-un comunicat remis AGERPRES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *