BP și-a vândut benzinăriile din Turcia către o subsidiară a Vitol, cel mai mare trader independent de petrol din lume

Compania turcă Petrol Ofisi, deținută de Vitol, a acceptat să cumpere operațiunile din segmentul downstream ale BP din Turcia, cel mai mare trader independent de petrol din lume adăugând și alte benzinării la cea mai extinsă rețea de alimentare cu combustibil din Turcia pe care o avea deja, arată Bloombrg.

Subsidiara Vitol își va extinde astfel rețeaua de vânzare cu amănuntul din Turcia cu 770 de stații, ajungându-la cele peste 2.700 de benzinării pe care le operează deja. Tranzacția, pentru care companiile se așteaptă să obțină aprobarea autorităților de reglementare în 2024, include și participația deținută de BP la terminalul petrolier ATAS Anadolu Tasfiyehanesi.

Termenii achiziției nu au fost dezvăluiți.

„Cu populația sa tânără și potențialul său de creștere, credem în viitorul Turciei”, a declarat într-un comunicat Chris Bake, membru al consiliului executiv al Vitol, care este și președinte al Petrol Ofisi.

De asemenea, participația la terminalul ATAS întărește poziția traderului pe piețele petroliere regionale, în condițiile încare Vitol este un cumpărător important de țiței care ajunge în Marea Neagră prin conducta CPC.

Într-o declarație separată, BP a precizat că decizia a fost luată în urma unei analize strategice a activității sale în domeniul carburanților din Turcia, fără a oferi detalii. Celelalte operațiuni ale BP în Turcia, inclusiv Castrol și participațiile la conductele BTC și TANAP, nu fac parte din această tranzacție.

Bloomberg arată că această tranzacție este cel mai recent exemplu în care traderiii globali își canalizează profiturile uriașe obținute pe fondul volatilității recente a pieței energetice către active care ar trebui să le consolideze marjele pentru anii următori. Pentru Vitol, tranzacția arată orientarea sa pe cererea de benzină de pe piețele emergente, în condițiile în care sectorul auto din SUA și Europa se orientează către vehiculele electrice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *