BP riscă să piardă 10 miliarde USD într-un proces în Rusia

Acţionarii ruşi din joint-venture-ul TNK-BP, a treia companie petrolieră din Rusia, ar putea cere în instanţă daune cuprinse între 5 şi 10 miliarde de dolari gigantului petrolier britanic BP, potrivit presei ruse.

 

Fondul de investiţii Alfa Acces Renova, care reprezintă interesele miliardarilor ruşi în consorţiul TNK-BP au anunţat intenţia de cere aceste daune din cauza dorinţei BP de a face prospecţiuni în zona arctică a Rusiei prin intermediul unui acord cu Rosneft şi nu prin firma TNK-BP.

 

De asemenea, există şi opţiunea ca BP şi Rosneft să cumpere acţiunile deţinute de Alfa Acces Renova la TNK-BP, dar miliardarii ruşi au spus că nu ar vrea cash, ci active.

 

La începutul anului, BP şi compania de stat Rosneft au semnat un acord care presupunea un schimb de acţiuni (5% BP contra 9,5% Rosneft, pachetul BP fiind evaluat la 7,8 miliarde de dolari) şi accesul grupului britanic la perimetrele din zona arctică, în care, anterior, doar companiile ruse aveau acces. Acordul a fost însă blocat de instanţă, după ce a fost contestat de Alfa Acces Renova, care au spus că operaţiunile BP din zona arctică ar fi trebuit derulate prin joint-venture-ul TNK-BP.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *