BP cere daune de 40 mld. dolari în cazul poluării din Golful Mexic

British Petroleum (BP) a dat în judecată firma Transocean, proprietarul platformei petroliere care a explodat anul trecut în Golful Mexic, pentru daune de 40 de miliarde de dolari.

 

BP susţine că sistemele de siguranţă ale platformei Deepwater Horizon, deţinută de Transocean, nu au funcţionat, compania intentând un proces separat şi producătorului instalaţiei care a eşuat în stoparea uriaşei scurgeri de petrol ce a urmat exploziei. Ambele procese au fost intentate miercuri, la un an de la explozia în care au murit 11 lucrători şi care a provocat ceea mai mare catastrofă ecologică din istoria Statelor Unite.

În noaptea de 20 aprilie 2010, platforma petrolieră a companiei Transocean a explodat în timp ce executa un foraj pentru British Petroleum. În lunile care au urmat, peste 780 de milioane de litri de ţiţei s-au scurs în Golful Mexic şi au poluat sute de kilometri de coastă.

BP a susţinut miercuri în faţa tribunalului din New Orleans că firma Transocean, cu sediul în Elveţia şi firma Cameron International, care a furnizat dispozitivul de sigiliare a conductei de petrol, ar trebui să contribuie la plata pagubelor de zeci de miliarde de dolari, rezultate în urma poluării. De asemenea, BP a solicitat instanţei să constate că firma Cameron a cauzat sau a contribuit la producerea dezastrului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *