Borealis, deţinută în proporţie de 36% de OMV,  va investi un miliard de euro într-o unitate petrochimică  din Belgia. Austriecii au anunţat că vor petrochimie şi în România

Producătorul de mase plastice Borealis, deţinut de fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala, şi grupul energetic austriac OMV, va construi o fabrică de un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) în Belgia, pentru a-şi majora capacitatea de producţie a polipropilenei în Europa, transmit Reuters şi site-ul brusselstimes.com, citate de Agerpres. 

Este una din cele mai mari investiţii din ultimii 20 de ani în sectorul chimiei din Europa.

Noua unitate va produce anual 750.000 de tone de polipropilenă, fiind una din cele mai mari şi mai eficiente facilităţi din lume, a precizat Borealis.

Fabrica va fi construită la actuala unitate de producţie din Kallo, Antwerp, şi ar urma să-şi înceapă operaţiunile în primul semestru din 2022.

Borealis are 6.500 de angajaţi şi a raportat vânzări de 7,5 miliarde de euro (8,6 miliard de dolari) anul trecut.

Mubadala deţine 64% din Borealis, în timp ce participaţia OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV vrea petrochimie şi în România

Grupul petrolier austriac OMV studiază posibilitatea construirii unei instalaţii petrochimice la rafinăria Petrobrazi din România, deţinută de Petrom, după cum se arată în strategia companiei pentru anul 2025, prezentată în martie de board-ul companiei.

Capacitatea de producţie în sectorul petrochimic deţinută de grupul OMV a crescut, de la 1,8 milioane de tone în 2005, la 2,5 milioane de tone în 2017 şi urmează să crească şi mai mult, la 2,8 milioane de tone, la nivelul anului 2025. Cea mai mare creştere ar urma să vină din produsele petrochimice cu valoare adăugată mare-butadiene şi produse aromatice, în timp ce producţia de etilenă ar urma să rămână la acelaşi nivel.

Pentru a creşte pe partea de produse petrochimice, OMV are în vedere mai multe proiecte, printre care creşterea capacităţii rafinăriei pe care o deţine în Austria, Schwechat, pe partea de petrochimie, în parteneriat cu Borealis, o companie producătoare de plastic pe care o deţine în parteneriat cu IPIC.

În premieră însă pentru România, în strategia OMV apare, pe lista de proiecte, evaluarea potenţialului rafinăriei Petrobrazi pentru petrochimie. Petrobrazi este  a doua rafinărie ca mărime din România, şi singura deţinută de OMV în România, prin Petrom.

OMV a primit combinatul petrochimic Piteşti, de pe platforma rafinăriei Petrobrazi, odată cu privatizarea Petrom, şi combinatul chimic Doljchim, dar ambele unităţi au fost închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *