Boom-ul eolian ia sfârşit. Schema se sprijin se taie exact cum a vrut Guvernul

Negocierile dintre stat şi investitorii din sectorul energiei regenerabile au eşuat. Subvenţiile se taie exact aşa cum a vrut Guvernul. La eolian, numărul de certificate verzi scade la jumătate

 

Discuţiile dintre reprezentanţii Ministerului Energiei şi asociaţiile ce reprezintă producătorii de energie din surse regenerabile pe proiectul de lege care prevede reducerea schemei de sprijin au eşuat lamentabil, a spus Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energia Eoliană, pentru Economica.net.

 

Asta înseamnă că, practic, ordonanţa care va intra în Parlament săptămâna viitoare rămâne în forma publicată iniţial de ministerul Energiei. Astfel, cele două certificate verzi de care beneficiază producătorii de energie din surse eoliene devin unul singur în timp ce la producătorii de energie din surse fotovolatice se iau patru certificate verzi, de la şase de câte beneficiau până acum.

Informaţia a fost confirmată chiar de ministrul Energiei care a precizat, însă, că există „şi nişte mici modificări aduse ordonanţei”. Niţă nu a dorit să dezvăluie care sunt acestea.

„Tot ceea ce am avut cu Ministerul este o mascaradă de dialog. Au fost doar două întâlniri în cadrul cărora nu am rezolvat nimic. Noi am propus diferite soluţii, dar nu am găsit răspuns la domnul secretar de stat Maricel Popa. Luăm în calcul inclusiv acţionarea în instanţă a statului dacă această lege se va promulga”, a arătat David.

Anterior, reprezentanţii producătorilor de energie din surse eoliene, care produc cea mai mare parte din energia verde din România propuseseră reprezentanţilor statului să li se taie doar 0,25 certificate verzi din subvenţie, la schimb angajaându-se să livreze energie ieftină la coşul pentru populaţie, la preţ reglementat de stat.

Pe de altă parte, însă, pentru ajustarea subvenţiei s-au pronunţat marii consumatori industriali de curent precum Alro sau ArcelorMittal Galaţi care au declarat la unison că subvenţionarea energiei verzi le produce pagunbe, ameninţând chiar existenţa lor.

Ponta: Încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile

De fapt, şi premierul Ponta a anunţat, la Bruxelles, sfârşitul epocii de aur a regenerabilelor în România. Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va diminua subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă, premierul a răspuns că acestea nu vor fi diminuate, ci eşalonate.

„Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că este vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor. Facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi, ori încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile”, a spus Ponta, după lucrările Consiliului European.

El a arătat că România are în prezent „cel mai generos” sistem de subvenţii, precizând că a afirmat şi în cadrul Consiliului European că energia regenerabilă este în prezent cea mai profitabilă investiţie în România, „în afaceri legale sau ilegale”.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei în luna aprilie, Guvernul va amâna, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, acordarea uenei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centralele eoliene şi centralele fotovoltaice, pentru a sista „creşterea necontrolată” a preţului electricităţii.

„În perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; două certificate verzi pentru centralele electrice solare”, se arată în proiect.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

România a ocupat anul trecut locul zece la nivel global în funcţie de capacitatea parcurilor eoliene puse în funcţiune, arată statisticile publicate de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene.

Potrivit acestei surse, piaţa locală a avut o pondere de 2,1% din totalul capacităţilor eoliene puse în funcţiune în 2012, cu un total de 923 de MW.

În total, în România sunt instalaţi circa 1.400 MW in centrale eoliene.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *