Bogdan Stănescu, fostul șef al SAPE, demis în primăvară: “Am deranjat pe mulți sau multe interese”

Bogdan Stănescu a fost numit președinte al Directoratului SAPE din august 2019. La finalul lunii aprilie 2025, acesta a fost revocat din funcție de către Consiliul de Supraveghere, după ce Curtea de Conturi a transmis că a identificat un prejudiciu, în legătură cu o donaţie de măşti medicale de protecţie realizată în perioada pandemiei, acuzații pe care Bogdan Stănescu le respinge.

În timpul conducerii lui Bogdan Stănescu la SAPE a demarat și investiția Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, deţinut de KMG International şi SAPE, privind realizarea unei  centrale de cogenerare la Petromidia. Acum Centrala este aproape gata, urmând ca în august să demareze exploatarea comercială. Prezent la o vizită de lucru la noua centrală, care deja funcționează în teste și va intra în operare comercială la finalul lunii viitoare, Bogdan Stănescu ne-a acordat un scurt interviu, pe care îl redăm mai jos.

Reporter: Domnule Bogdan Stănescu, centrala de cogenerare de la Petromidia  va demara în luna august exploatarea comercială. Iată că, după 4 ani de la începerea lucrărilor de construcție, avem acest proiect de investiții aproape finalizat.

Mă bucur că am fost contemporan cu ea și la începerea proiectului, în mai 2021, și la finalul acestuia in 2025. Iată că am reușit deși au fost multe piedici, lupte, sume mai mari față de cât era prevăzut, generate de contextul geopolitic. Totuși, negocierile profesioniste dintre națiuni (România,  Kazahstan  și Turcia, contractorul general al proiectului) au condus la finalul acestui proiect, ceea ce, personal, pe mine mă bucură foarte mult. Sperăm ca și centrala de cogenerare Titan Power să fie gata în câțiva ani.

Reporter: În ce stadiu este? Știm că erați șef la SAPE când a fost demarată investiția Titan.

Din informațiile mele, se află într-un stadiu avansat de contractare la nivel de EPC (Engineering, Procurement and Construction). Probabil că se va atribui contractul, așa cum a fost și în cazul COGEN de la Petromidia, și sperăm ca în doi ani de zile, așa cum a fost procedura pornită, să se taie panglica. Si in aceasta situatie am intampinat piedici, am inlaturat interese si am reusit sa punem in linie dreapta proiectul.

Cât am fost președintele Directoratului SAPE, dezideratul a fost să realizăm în București prima centrală în trigenerare din țară, in 2 etape, prima etapa de cogenerare si a 2 a etapa adaugam partea de frig atat de necesara zonei in care se construieste.   Adică, să producem la Titan energie electrică, energie termică, dar și agent de refrigerare. Este un proiect pe care doream să-l finalizăm cât mai curând posibil și sper să se întâmple asta.

Finalizarea investiției de la Petromidia un semnal pozitiv pentru întreaga țară. Iar proiectul Centrale de la Titan, dacă se realizează, poate fi  multiplicat la nivel de țară. Și atunci cred că orașele și toți cei care sunt dependenți de agent termic, frig și energie pot să își implineasca nevoile.

Reporter: Ne puteți spune de ce ați fost demis de la conducerea SAPE?

Am fost demis de la SAPE cu 30 de luni înainte de încheierea mandatului.  Nici eu nu știu de ce am fost demis de la SAPE, așa a fost voința Consiliului de Supraveghere. Au considerat probabil că situația cu măștile medicale, dupa 3 ani si jumatate de la achizitia lor si dupa 1 an si jumatate de la reconfirmarea noastra la conducerea SAPE pentru un nou mandat, este o vină personală și nu voința statului român în perioada debutului pandemiei. Iar acum ei ne impută ca un prejudiciu. Acelasi CS care la data numirii noastre in functie prin reconfirmarea unui nou mandat a ajuns la concluzia după 18 luni că de fapt suntem ” vinovați” . O fi acesta motivul real al demiterii noastre sau doar un prilej de a înlatura unii oameni deveniți incomozi? Rămâne ca instanța să decidă.

Cauzele demiterii sunt aparente doar pentru cele care se referă la acea achiziție de măști.  Motivele imputabile neavand nici o sustinere in drept si in fapt.

Reporter: Cât vi se impută?

Colectiv, ni se impută circa 72 milioane de lei.

Reporter: Să ne amintim că la debutul pandemiei era o nebunie pentru a obține măști.

Eu, personal, am trăit acele momente. O mască de cârpă refolosibilă ajunsese să coste și 10 lei. Când am adus noi măștile medicale – calitatea era incontestabilă, față de ce a invadat ulterior piața, cu hârtii igienice puse pe gura copiilor sau a pensionarilor -am reușit să coborâm prețul măștii la 2-3 lei.

Dar, ca peste tot, interesele oamenilor de afaceri, acompaniate de cele ale statului si cu sustinerea unor ” interesati” au făcut ca măștile conforme să nu fie vândute toate și să rămână într-un stoc. Bineînțeles că tot statul român a dispus donația lor printr-o hotărâre de guvern.  Deci nu s-au pierdut bani. Mai mult calitatea mastilor achizitionate de SAPE a fost dovedita de faptul ca acestea au fost folosite în sălile de operatie din spitale si pe toate sectiile din spitale. Nu am avut niciodata vreo reclamatie de neconformitate a mastilor medicale. Bineinteles, cei deranjati de calitatea superioară a măștilor noastre au incercat prin orice mijloace să înlature sau sa blocheze acest stoc la vanzare, pentru a face loc importurilor masive de măști din hârtie igienica din China si Turcia. Prejudiciul nu există nici pentru SAPE, nici pentru statul român.

Veți acționa în  instanță demitetrea dvs de la SAPE?

Cu siguranță, nu doresc sa plec cu capul plecat din domeniu. Practica judiciară  din fericire pentru mine, este unitară în România din punct de vedere al justiției, în care am maxima incredere și cei dați afară pe nedrept trebuie să recupereze prejudiciul cauzat.

Reporter: Pe cine ați deranjat, domnule  Stănescu?

Cred că am deranjat pe mulți. Probabil corectitudinea sau defectul meu profesional pe parte juridică de a respecta legea deranjează. Și am văzut asta la nivel național, nu numai față de mine, ci și față de alții. Nu pot să zic că sunt singura victimă din țară, dar am deranjat pe mulți sau multe interese.

Reporter: Referitor la Depogaz, ce ne puteți spune? A apărut la un moment dat un Raport al Corpului de Control. Conducerea executivă a fost demisă…

Raportul Corpului de Control, ca și concluzie, nu a reținut nimic imputabil conducerii executive. Masurile conducerii executive de la acel moment a adus un profit mare companiei si pentru asta unii au inteles să îl sancționeze pe directorul general inlaturandu-l la mijlocul mandatului intr-un mod nedemn si nelegal. Dar și acolo s-a creat un puci, au vrut și au și reușit, cu majoritate  au înlăturat conducerea executivă.

Reporter: Considerați că a fost justă această demitere a conducerii executive a Depogaz?

Din punctul meu de vedere, care am votat împotriva incetarii mandatului d-lui director general (Vasile Cîrstea, demis acum o lună – n.red.), consider că nu a fost nici justă cauză, nici bazată pe temei de lege, nici bazată pe fapte imputabile, nici bazată pe indicatorii de performanță care au fost depășiți cu peste 100%, atât de Consiliul de Administrație, cât și de conducerea executivă. Adică nu a fost nici un motiv care ar putea fi imputabil unei persoane pe care să o înlături doar pentru că așa vrea cineva. Rezultatele excelente ale directorului general au fost rasplatite de catre Consiliul de Adminstratie prin inlaturarea acestuia. Orice faptă bună trebuie pedepsită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *