Directorul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, vorbește despre pregătirile pe care le face compania pentru a ataca puternic zona clienților casnici după liberalizare pieței, despre ce va urma după ce s-a ridicat interdicția de a exporta energie, despre eșecul achiziției CEZ și derularea programului de investiții, în condițiile în care neajunsurile cauzate de pandemie sunt dublate de o secetă cum nu s-a mai văzut de multă vreme.
Își va modifica Hidroelectrica strategia comercială după decizia CJUE referitoare la litigiul dintre companie și ANRE pe tema interdicției de export, care a dat câștig de cauză companiei? Daca da, cum?
Ne bucură foarte mult că – după mai mulți ani de procese, Curtea Europenă de Justiție a dat dreptate Hidroelectrica în această chestiune, subliniind derapajele produse în legislația națională față de directivele europene și ideea de piață comună a energiei.
Așteptăm cu interes transpunerea hotărârii. Sperăm ca Tribunalul București să preia cât mai rapid concluziile documentului și să decidă cu privire la litigiul aflat pe rol în România, astfel încât modificările legislative să poată fi operate în scurt timp.
Considerăm că decizia CJUE deschide noi oportunități pentru producătorii din România, care – iată, vor avea acces la piața europeană. Este un moment pentru care ne pregătim intens, astfel încât să putem fructifica toate oportunitățile oferite.
Pe o piață europenă deschisă, liberă, apariția unor prețuri fluctuante conjunctural este mult mai puțin probabilă sau posibilă. Practic, balanța dintre cerere și ofertă se echilibrează natural și rapid, și nu putem să nu vedem avantajul clar al consumatorului român, care beneficiază de o uniformizare a prețurilor și de garanția că acestea sunt corecte.
Consortiul românesc din care a facut parte si Hidroelectrica, a pierdut oficial cursa pentru activele CEZ, cumparate de Macquarie. Cum comentați faptul că ați pierdut, și cum va fi afectată strategia viitoare a companiei după acest episod?
Am luat act de numele câștigătorului tranzacției desemnat de societatea cehă și îi felicităm pentru reușita în această competiție. Achiziția unor active din portofoliul CEZ nu a fost singurul proiect la care lucrăm și suntem în proces de analiză și a altor oportunități de achiziție de pe piață. Rămânem fermi în ceea ce ne-am propus, în demersurile noastre de a aplica strategia de dezvoltare și diversificare aprobată de acționari.
Se apropie momentul liberalizării prețurilor la energie electrică pentru casnici. Va insista mai mult Hidroelectrica pe segmentul de furnizare pentru casnici?
Realitatea este că activitatea de furnizare a societății noastre a crescut în ultimi ani astfel încît păstrarea aceastei direcții se impune în mod natural. În acest sens, de curând a fost aprobată la nivelul societății strategia de dezvoltare a activității de furnizare, care vizează tocmai acest lucru.
Atacarea în forță a segmentului de furnizare este un obiectiv pe care ni l-am setat pentru anul 2021 și în direcția căruia facem pași concreți. Lucrăm la dezvoltarea infrastructurii interne, hardware și IT, care să permită gestionarea unui portofoliu mult mai mare de clienți decât până acum. De asemenea, lansarea Call Center-ul este un pas important, care vine în sprijinul clienților existenți și a celor potențiali, cu informații esențiale referitoare la ofertele și activitatea Hidroelectrica.
În acest sens, să ne așteptăm la oferte mai bune pentru acest segment începând cu data de 1 ianuarie?
Suntem entuziasmați de ideea revenirii la piața concurențială și de faptul că în ultimul an s-au făcut pași concreți către eliminarea efectelor OUG 114 și a reglementărilor subsecvente, care au avut impact semnificativ asupra Hidroelectrica. Este o realitate pe care am afirmat-o în repetate rânduri: piața concurențială este singura care poate garanta un preț corect pentru consumatorul final. Nu este nevoie de alte intervenții sau ajustări subiective.
Ne pregătim și sperăm să vindem cât mai multă energie consumatorilor finali. Vrem ca energia noastră să ajungă în fiecare casă, fără intermediari, iar consumatorul să aibă certitudinea că aceasta este 100% verde și produsă sustenabil. Este un rol pe care Hidroelectrica, societate aparținând românilor, și-l asuma: acela de a da tuturor cetățenilor energie la un preț corect.
Regulile pieței de energie se schimbă, atât pentru piața de echilibrare-unde deja sunt în vigoare modificări, cât și în ceeea ce privește decontarea-se va trece la 15 minute de la 1 ianuarie. Cum este/va fi afectată compania de aceste modificări?
Schimbarea regulilor pieței de energie reprezintă o provocare pentru toți jucătorii din domeniu și înseamnă un efort de aliniere la noile cerințe. Este un moment important, însă este prematur să spunem cum va fi afectată piața de această granularizare pe zona de decontare. Hidroelectrica este o companie flexibilă și adaptabilă, așa că ne pregătim.
Ați anunțat un plan de investiții impresionant, de 26 de miliarde de lei. Ne puteți spune ce ați demarat până acum din obiectivele din acel program si la ce stadiu sunt proiectele demarate?
Comparativ cu 2019, anul curent a însemnat pentru Hidroelectrica o creștere semnificativă a ritmului investițional, remarcându-se cu precădere pașii făcuți în zona de retehnologizare/modernizare. Anul în curs a fost marcat, între altele, de contractarea si demararea lucrărilor de modernizare a HA2 Dăești, finalizarea lucrarilor de retehnologizare a HA6 de la CHE Stejaru (Dimitrie Leonida), modernizarea stațiilor de 110 kV Petrimanu, Jidoaia, Lotru Aval, Brădișor, Avrig, Scoreiu, Voila, Viștea, Arpașu, Clăbucet. În aceste condiții, gradul de realizare este mai mult decât dublu în 2020 pentru retehnologizări/modernizări și s-a situat – conform datelor disponibile la 9 luni, la valoarea de 42,3 milioane lei, comparativ cu cca. 17 milioane lei în 2019.
În accelerarea ritmului de lucrări este important și faptul că ministerul de resort a arătat o preocupare deosebită pentru investiții, solicitând companiilor din sector actualizarea planurilor investiționale. A fost o presiune pozitivă, care a mobilizat toate companiile energetice și care a setat o nouă ștachetă de performanță în domeniu.
În ciuda faptului că pandemia a pus o presiune suplimentară asupra realizării programului de investiții, am folosit această perioadă pentru a pregăti proiectele și vă asigur că s-a muncit foarte mult. Ca să vă dau doar câteva exemple, vă pot spune că de curând a fost demarată achiziția de lucrări pentru repararea disipatorului de la Porțile de Fier, și suntem la momentul la care așteptăm oferte din partea prestatorilor. De asemenea, a fost aprobata investiția de peste 417 milioane lei necesară retehnologizării CHE Râul Mare-Retezat și a trecut prin faza de avizare investiția de retehnologizare a CHE Bradisor, în valoare de peste 170 milioane lei. Au fost începute procedurile de achiziție a lucrărilor de modernizare, în valoare de cca 36 mil. lei, pentru CHE Vaduri – HA2, stația de 110kV și echipamente Mecanice și Electrice Centrală și Baraj precum si a lucrarilor de modernizare instalatii electrice aferente echipamentelor hidromecanice și instalație de acționare hidraulică aferentă barajului deversor SHEN Porțile de Fier I, în valoare de cca 65,88 mil lei. A fost demarata, de asemenea, achiziția pentru modernizarea HA2 la Arcești, lucrare estimată la 25,88 milioane lei.
Acestea sunt doar o parte dintre titlurile de lucrări la care le avem în diverse stadii ale procedurilor, însă vă asigur că lista Hidroelectrica este mult mai bogată pe această direcție.
Pandemia COVID-19 a revenit, iar situația epidemiologică pare a fi mult mai rea decât în primăvară. Cum este afectată compania de această situație?
Apreciem în mod deosebit efortul extraordinar pe care l-au făcut oamenii din exploatare în cele mai grele momente ale pandemiei, atunci când au lucrat în izolare, departe de familii. Este un sacrificiu pentru care le mulțumesc și care arată dedicarea pe care aceștia o au pentru misiunea lor de zi cu zi.
Am luat încă din primăvară măsuri cu privire la organizarea activității în situații de criză. Am avut și avem în vedere siguranța și sănătatea salariaților. La începutul pandemiei am investit în regim de urgență pentru a asigura condițiile necesare de viață și muncă pentru cei izolați în ture. Acum suntem preocupați să investim în digitalizare și infrastructura IT, încurajăm munca la domiciliu și limităm pe cât posibil prezența fizică. Suntem în diferite stadii ale procedurii de extindere a infrastructurii IT care să permită lucrul de la distanță pentru un număr cât mai mare de salariați.
Cum estimati ca veti termina acest an, atat operational (energie electrica produsa) cat si, dacă este posibil, financiar – mai bine, mai rau decât în anul 2019?
Targetul nostru este realizarea bugetului de venituri și cheltuieli aprobat. Este pematur să facem o estimare acum a rezultatelor pentru că a fost un an în care dificultățile au venit din mai multe zone și au avut un impact clar asupra activității societății noastre. Criza covid a venit la pachet cu scăderea cererii de energie și cu o reducere semnificativă a prețurilor. În plus, am avut cheltuieli suplimentare cu consemnul și munca în izolare: a fost nevoie de dotări, hrană, ore suplimentare, materiale sanitare.
Peste toate acestea s-a suprapus o secetă gravă în prima parte a anului. Astfel, în lunile aprilie și mai, Dunărea și Oltul au înregistrat abateri negative ale debitului de peste 50%, față de mediile multianuale, fapt ce a condus la o producție inferioară față de estimările inițiale pentru primul semestru al anului 2020.
Spre exemplu, valorile înregistrate pentru debitul Dunării în aprilie și mai a.c. au fost cele mai mici din datele istorice deținute de Hidroelectrica. De altfel și productia înregistrată de Hidroelectrica în aceste luni a fost cea mai scăzută comparativ cu ultimii 25 de ani pentru perioada similară.
Dincolo de aceste provocări cărora a trebuit să le facem față, suntem mulțumiți însă că am reușit să intrăm în toamnă cu o rezervă generoasă în lacuri. La acest moment suntem pregătiți pentru iarna care se apropie și pentru programul sezonului rece.