BNR se aşteaptă la creşterea preţurilor gazelor şi energiei electrice, ca efect al OUG 114, dată tocmai să le plafoneze

Unii dintre membri CA ai BNR se aşteaptă ca preţurile la energie electrică şi gaze să crească în acest an, în ciuda plafonării lor prin OUG. Care ar fi mecanismul

„S-a convenit că perspectiva componentelor exogene ale IPC este însă deosebit de incertă, unii membri ai Consiliului exprimând chiar opinia că evoluția prețurilor unor servicii și utilități – incluzând energia electrică și gazele naturale – va redeveni inflaționistă în perspectivă apropiată, ca efect al măsurilor fiscale și bugetare intrate în vigoare la începutul acestui an”.

Fraza este extrasă din minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României din 7 februarie, publicată recent.

Aşadar, unii membri ai Consiliului de Administraţie al BNR se aşteaptă la creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în acest an, după adoptarea OUG 114, act notrmativ elaborat cu intenţia spusă de a menţine sau chiar coborî preţurile la utilităţi.
OUG 114 prevede plafonarea preţiurilor la gaze natural la nivelul de 68 de lei/MWh din producţia internă la 68 de lei MWh, atât pentru populaţie cât şi pentru industrie (nivel sub cel al pieţei şi sub al preţurilor de import) şi reintroducerea, timp de trei ani, a preţurilor reglementate de stat pentru consumatorii casnici de energie electrică.

ANRE a pus la punct chiar metodologii pentru a se pune în practică prevederile OUG 114, şi, pentru energia electrică, producătorii au plafonatr preţul de vânzare căptre populaţie, la un nivel al costurilor plus marjă de 5%.

Totuşi, mai multe voci din dimeniu au spus că exact reglementarea acestor preţuri, coroborată cu noua taxă de 2% ar putea duce la creşteri de preţuri. Astfel, pe partea de energie electrică, producătorii, afectaţi de obligaţia de a vinde la preţuri mici pe piaţa reglementată, ar putea compensa neajunsul creat prin oferte de energie la preţuri mai mari pe piaţa concurenţială, de unde cumpără electricitate consumatorii industriali.

Pentru gaze, deşi există obligaţia pentru Petrom şi Romgaz de a vinde la acest preţ mic, furnizorii de gaz rusesc nu au nicio oprelişte să crească preţurile şi, în plus, din OUG se înţelege că obligaţia de preţ nu mai trebuie să fie respectată în cazul în care se re-vinde de un trader chiar gazul din producţia internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *