Blocajul “Casa Verde Fotovoltaice” a produs celor 87.000 de beneficiari pagube de 12 mil. euro, deja. AFM a lansat azi noua rundă de înscrieri pentru instalatori, în speranța că programul se deblochează

Beneficiarii programului Casa Verde au pierdut 12 milioane de euro în cele două luni în care programul a fost blocat, consumatorii fiind afectați că nu au putut să instaleze panouri solare din timp pentru a scăpa de grija facturilor la energie electrică în această iarnă, arată Kilowat, una dintre companiile de instalare și consultanță în domeniul fotovoltaicelor, într-un comunicat de presă.

Potrivit calculelor Kilowat, cei 87.000 de beneficiari ai programului Casa Verde pierd lunar 6 milioane de euro până când vor fi instalate panourile fotovoltaice, care să-i scape de facturile la curent electric. Compania amintește că a atenționat opinia publică cu privire la pierderile survenite în urma blocării programului Casa Verde, obținută de un instalator din piață prin acționarea în instanță, și a susținut public deblocarea cât mai rapidă a programului, oferind autorităților tot suportul necesar.

“Din cauza blocării acestui program și a întârzierii instalării panourilor fotovoltaice românii pierd 6 milioane de euro în fiecare lună. Iar beneficiarii vor continua să plătească această sumă lunar, atâta timp cât încă nu au instalate panouri fotovoltaice care să asigure energia necesară în gospodării. Românii își doresc să scape de această povară financiară, să nu mai aibă grija facturilor la energie electrică și, deci, să beneficieze de avantajele sistemelor fotovoltaice cât mai repede, mai ales că au fost afectați și dezamăgiți de suspendarea acestui program”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Pentru a analiza impactul financiar al blocării programului Casa Verde, compania Kilowat a luat în calcul numărul de beneficiari (87.000) raportat la o producție medie lunară de 500 KWh a unui sistem de 5 KW și la prețul mediu al kilowatului pentru consumatori casnici (0,7 lei), ceea ce duce la o pierdere de 6,08 milioane euro lunar.

“Blocarea programului Casa Verde are impact negativ și asupra afacerilor din piață, cu pierderi semnificative, blocarea de bani în stocurile de panouri fotovoltaice pentru beneficiari și cheltuieli suplimentare neprevăzute pentru compensarea pierderilor”, mai arată compania, care amintește că a făcut demersuri către autoritățile publice pentru deblocarea programului Casa Verde, având în vedere că beneficiarii așteptau instalarea cât mai repede a panourilor solare.

“Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, în timp ce era în desfăşurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu și întregii piețe, dar în mod special asupra beneficiarilor finali, românii fiind “total dezamăgiți” de blocarea programului și “neîncrezători” în reluarea acestuia.  Românii sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această iarnă și să scape astfel de grija facturilor la energie electrică, însă, în schimb, s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuală reluare a procedurii de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde, aspect ce ar amâna și mai mult întreg procesul”, mai arată Kilowat.

Fondată de proprietarii companiei SanoVita, Kilowat oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare, structură pentru sol, pompe de căldură și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat aproximativ 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga țară, din care 30% prin programul Casa Verde.

AFM a lansat runda anunțată de înscrieri pentru instalatori

AFM a deschis azi o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care îndeplinesc condițiile din ghidul de finanțare, în urma unui acord de pincipiu între ministrul Mediului și firma de instalatori din Bihor a cărei acțiune în instanță a blocat programul. “Am ajuns la o înțelegere între părți, în sensul în care, miercuri în această săptămână , la ora 10 dimineața, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori. În această sesiune nouă pot să se înscrie și instalatori care nu s-au înscris prima dată, la fel cum se pot înscrie și instalatori care au fost respinși, așa cum este cazul acestei societăți comerciale. Am primit promisiunea societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune, în măsura în care va aplica și în măsura în care va fi validată ca instalator auorizat, aceasta va renunța la proces, va face o cerere de renunțare la judecată, moment din care putem să sperăm că așteptarea celor 90.000 de familii va fi cu mult scurtată”, a spus ministrul Fechet în conferință de presă, au două zile.

Ca atare, “începând de astăzi, 22 noiembrie 2023, ora 10:00 și până în data de 28 noiembrie 2023, ora 23.59, aplicația pusă la dispoziție pe pagina de internet a Administratia Fondului pentru Mediu – www.afm.ro este disponibila instalatorilor, care doresc înscrierea în Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. După aprobare, aceștia vor putea încheia contracte de participare cu AFM , vor depune garanția de participare și vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta”, arată Ministerul Mediului într-un post pe pagina de facebook. Instalatorii deja validați în prima sesiune din 2023, nu trebuie să se reînscrie, precizează intituția.

„Suntem pe drumul cel bun, o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participle în programul Casa Verde Fotovoltaice  a demarat astăzi. Este un program cu o importanță deosebită atât din punct de vedere al politicilor de protecție a mediului precum și din perspectiva interesului major manifestat de cetățeni. Sper ca această nouă sesiune să ducă la deblocarea programului, iar cele 90 000 de familii să poată să-și instaleze sistemele de panouri fotovoltaice” a  declarat azi ministrul Mircea Fechet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *