Biometanul, una dintre opțiunile pentru tranziția energetică din România – Eric Stab, Engie

Alături de gazele naturale, așa zisele “gaze verzi” pot fi o alternativă în tranziția energetică și vor fi tot mai folosite, a afirmat Eric Stab, director general al Engie România. Și nu este vorba doar despre hidrogen.

“Pe termen mediu și lung, vom asista la creșterea utilizării gazului verde (biogaz, bio-metan, hidrogen), însă ritmul de dezvoltare depinde, în mare măsură, de politicile care vor fi implementate pentru a încuraja dezvoltarea acestor noi surse. Aceste tipuri de gaz verde pot fi ușor înmagazinate, iar rețelele existente pot fi utilizate pentru a răspunde nevoii de energie a consumatorilor”, a afirmat Stab la ediția din acest an a simpozionului SIREN.

“Când vorbim de gaz verde avem în vedere, în principal, hidrogenul verde și biometanul. Hidrogenul verde poate fi folosit, la fel ca gazul natural, pentru a încălzi locuințe, pentru a alimenta vehicule și a produce energie electrică.

Astăzi, însă, costurile de producere a hidrogenului verde sunt de două-trei ori mai mari decât cele ale combustibililor fosili. De aceea, avem nevoie de politici de stimulare a producției de hidrogen verde care să valorifice infrastructura de gaze existentă, de o corectă planificare a sectorului de producție de energie electrică pentru a asigura o cantitate suficientă pentru procesul de electroliză și nu în ultimul rând de progrese tehnice în materie de electrolizori.

Biometanul este o altă opțiune de gaz verde pe care o investigăm dat fiind potențialul de deșeuri organice, inclusiv din agricultură, și menajere care există. Dezvoltarea de proiecte descentralizate de producție de energie, în parteneriat cu producători agricoli sau cu municipalități, răspunde astfel unor obiective de mediu, prin descentralizarea producției și amplasarea ei cât mai aproape de locul de consum, dar și de dezvoltare economică regională”, a explicat Stab.

Grupul Engie încearcă să folosească noi tipuri de combustibil în tranziția energetică și, în acest sens, merită menționată preocuparea pentru utilizarea GNC- Gaz Natural Comprimat. Grupul a instalat de câțiva ani o stație de alimentare ci GNC situată în estul Capitalei, deocamdată un experiment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *