Binig, Enel: E nevoie de flexibilizarea reţelei. Nu o să avem suficientă apă pentru cât va trebui să echilibrăm

În contextul în care în România se vorbeşte mereu despre investiţii în noi capacităţi de generare, directorul de reglementări al Enel, Valeriu Binig, a spus că, în contextul creşterii regenerabilelor, este nevoie de investiţii şi mecanisme noi pentru  flexibilizarea reţelei electrice.

“Mesajul este că trebuie să avem în vedere nu doar un cadru prietenos pentru noi capacităţi regenerabile, dar trebuie să creăm de pe acum un cadru prietenos pentru capacităţile care le vor oferi rezerva de flexibilitate”, a declarat Binig la o conferinţă organizată de publicaţia Focus Energetic.

El a vorbit despre nevoia de flexibilitate în condiţiile în care la conferinţă au participat reprezentanţi ai producătorilor de energie dar şi ai distribuitorilor şi furnizorilor.

“S-a spus că începem să avem o problemă de adecvanţă-capacitatea de a acoperi consumul maxim al sistemului, dar pe lângă asta începem să avem o problemă de perspectivă de flexibilitate şi, dacă nu creăm mecanismele, vom avea o problemă: da, sunteţi frumoşi ca centrale eoliene, dar nu vă putem găzdui în sistem, nu vă putem asigura echilibrarea.

Putem folosi fondul de modernizare de care se discută, putem folosi fondurile structurale, dar trebuie să avem problema asta pe masă. Am profitat acum, vorbim despre cineva care poate oferi capacităţi flexibile (se referea la Hidroelectrica-n.red.), dar nu este suficient, la un moment dat nu avem apă pentru cât va trebui să echilibrăm noile capacităţi eoliene centralizate, solare de tip utility, dar şi cele care vor ceni de tip non-utility”, a explicat Binig.

El a vorbit despre sistemul demand-response şi a dat chiar şi un exemplu de tip de consumator care poate echilibra reţeaua.

“Apar două soluţii: una este stocarea descentralizată, pe măsură ce va progresa tehnologia, dar a doua este demand-response. S-a demonstrat în lume, de exemplu, că cei care au instalaţii frigorifice pot la un moment dat să întrerupă consumul de energie sau să-l reducă, pentru că temperatura nu scade foarte brusc cu reducerea consumului de electricitate, şi atunci ei pot să oferteze operatorului de sistem servicii tehnologice de sistem şi energie de echilibrare.Demand-response poate constitui o soluţie, însă pe ansamblu trebuie să avem în vedere flexibilitatea, investiţia în flexibilitate pe viitor, altfel degeaba se face PNIESC (Planul Naţional Integrat Energie-Mediu, care presupune creşterea ponderii regenerabilelor-n.red.)”, a spus oficialul Enel.

Enel este una dintre companiile energetice care au venit cu soluţii pentru echilibrarea rețelei prin managementul consumului şi are o divizie specială, Enel X, care se ocupă de astfel de “central virtuale”.

Citeşte şi:

Cum primeşti bani ca să nu consumi energie electrică. Ce este „demand-response” şi cum funcţionează

 

2 Comments

  1. Totdeuna l-am admirat pe dl Binig pentru modul in care transpune din carti cunostintele despre energie.Am crezut ca trecerea timpului, va face sa arate si adevaratele probleme cu care se confrunta sectorul de productie si mai ales investitiile nejustificate ,in acest moment in regenerabile.Cred ca daca caut , am sa gasesc situatia investitiilor care trebuiau facute si fondurile financiare necesare, cu multi ani in urma cand domnia sa era vicepresedinte CONEL.Poate in urmatorul articol aveti timp sa ne spuneti ce sa realizat si cati bani au fost cheltuiti in investitii in sectorul de productie pentru echilibrarea sistemului, din acea situatie realizata sub coordonarea dvs.Zeci de ani l-am avut la conducerea DEN pe Octovian Lohan, care prin profesionalismul si seriozitatea de care a dat dovada toata viata , a scos sistemul din rahat de multe ori, nu stiu daca a primit macar un multumesc de la cei care se dau azi mari energeticieni.Acum trebuie sa ne rugam la Dumnezeu sa dea apa ,sa nu creasca consumul, sa fie o iarna usoara, sa nu opreasca rusii gazul,sa bata vantul tare si sa fie soare iarna ca vara , cam asa vom sta linistiti cu siguranta sistemului.

  2. FOARTE Corect! Azi politicienii se pricep la energie ca si la fotbal si ignora opiniile specialistilor. S-a discutat la Strategia Energetica, incepand din 2011, de necesitatea dezvoltarii tehnologiilor de stocare si abia acum incep sa fie luate putin in considerare la nivel teoretic, dar fara realizari concrete. In general specialistii energeticieni sunt niste anonimi modesti, carora putina lume le multumeste si le apreciaza activitatea extraordinara. Marile personalitati ale energiei din Romania au fost apreciate abia dupa ce au trecut in nefiinta (din pacate). Putina lume a analizat cu atentie uzura psihica a activitatii unor specialisti din anumite functii de la DEN, alte trepte de dispecer, Cernavoda sau alte centrale. Multi nu apuca pensia sau ne parasesc mult prea repede tocmai datorita acestui ritm si tensiunii activitatilor din acele posturi cheie unde lucreaza 24/24, 7/7, 365/366 pe arsita, ger, viscol sau furtuni cu decizii la secunda de care depinde viata sau moartea a milioane de oameni. Ca si in medicina sau aviatie nimeni nu are voie sa greseasca! Procesele de reorganizare, restructurare si privatizare a SEN au bulversat procedurile si sistemele educationale si de valori dupa care se conduc procesele din energie. Investitiile s-au prabusit, iar mentenantele sunt din ce in ce mai neglijate, afectand functionarea in conditii de siguranta a sistemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *