BERD şi IFC dau un credit de 115 mil. euro pentru două parcuri eoliene din Dobrogea

Banca Europeană pentru reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC) au acordat un credit de 114,8 milioane de euro pentru două două parcuri eoliene din Dobrogea

Finanţarea a fost acordată companiei portugheze EDP Renovaveis, pentru construcţia şi operarea celor două parcuri eoliene, Cernavodă 1 şi 2, pe care compania le construieşte în România. Cele două parcuri au o capacitate instalată totală de 138 MW. BERD şi IFC au acordat câte un credit de 57,4 milioane de euro pentru fiecare dintre cele două parcuri. Din această sumă, 42,2 milioane reprezintă împrumuturi acordate direct de cele două instituţii, diferenţa de 15,2 milioane reprezentând o finanţare sindicalizată de la mai  multe bănci comerciale.

“Sprijinirea proiectelor din domeniul energiei regenerabile este o prioritate pentru BERD. Ferma eoliană de la Cernavodă va creşte considerabil capacitatea instalată în eolian în România şi va ajuta ţara să ajungă la nivelurile de utilizare a energiei verzi stabilite de Uniuneea Europeană” a spus Nandita Parshad, director în cadrul BERD, într-un comunicat.

Împreună, cele două parcuri eoliene care poartă numele de Centrala Electrică Cernavodă 1 şi 2 vor  fi echipate cu 64 de turbine şi sunt printre cele mai mari cinci proiecte „verzi” din ţară. Investiţia este de peste 200 de milioane de euro iar curentul produs de turbine poate alimenta 70.000 de case. Primul dintre parcuri, Cernavodă 1, este deja operaţional.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *