BERD caută să angajeze consultant care să implementeze schema de contracte de diferență în România

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a publicat azi un anunț în care invită consultanții să depună oferte pentru elaborarea schemei de contracte de diferență pentru piața românească de energie.

BERD anunță că intenționează să angajeze consultant care să asiste Ministerul Energiei din România să implementeze mecanismul CfD, potrivit anunțului publicat azi. BERD pune la dispoziție circa 495.000 de euro în acest scop și așteaptă ofertele firmelor de consultanță interesate până la data de 20 mai.

„Pentru a-și îndeplini obiectivele pentru 2030, România intenționează să dezvolte un mecanism de suport – Contracts for Difference (CfD) pentru a încuraja investițiile prioritare în tehnologii cu generare redusă de carbon, necesare în sectorul energetic românesc. Mecanismul tip CfD va oferi beneficii suplimentare și va crea un mediu atractiv și previzibil pentru investitori. În acest context, BERD își propune să angajeze un consultant („consultant”) pentru a sprijini Ministerul Energiei în implementarea acestui mecanism”, se arată în anunț.

Iată ce așteaptă BERD de la consultant:

„Consultantul selectat trebuie să ofere următoarele servicii:

(i) Revizuirea modelului de piață românesc existent, dacă este necesar, pentru a se conforma implementării CfD;
(ii) Redactarea legislației primare și secundare (și modificarea legilor existente, dacă este cazul) pentru implementarea cadrului CfD, inclusiv construcția instituțională și regulile și cerințele pentru un proces de licitație CfD, precum și acordurile contractuale necesare, cum ar fi Contractul pentru diferență;
(iii) oferă recomandări cu privire la măsuri și reglementări pentru a asigura o finanțare adecvată pe termen lung și o credibilitate a contrapărții CfD;
(iv) Redactarea propunerii de text pentru notificarea schemei de sprijin către Comisia Europeană, în conformitate cu Ghidul privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și a energiei 2014-2020 și a actelor normative europene;
(v) Oferă asistență tehnică autorităților române în timpul consultărilor și dialogului cu Comisia Europeană privind mecanismul de sprijin al contractului pentru diferență, pentru a stabili forma finală a mecanismului.

Ce înseamnă mecanismul CfD

Pe scurt, este o modalitate de a se finanţa investiţiile în producţia de energie, care nu se susţin, cel puţin în prima fază, doar din vânzarea energiei electrice pe piaţă

Mecanismul denumit Contract pentru Diferență (CfD) funcționează prin stabilizarea veniturilor pentru producătorii care beneficiază de acesta, la un nivel de preț fix, cunoscut sub numele de „preț de exercitare” (strike price).

Prin Prețul de exercitare se înțelege, la nivel general, prețul final per MWh pe care investitorul îl va obține ca urmare a contractului pentru diferență. Prețul de exercitare este un preț al energiei electrice care reflectă costul investiției într-o anumită tehnologie.

Pentru proiectele care vor beneficia de sprijin sub forma mecanismului CfD se va stabili, anual, un „preţ de referinţă” ex-ante, calculat pe baza valorilor medii ale preţurilor înregistrate pe piețele centralizate în anii precedenți pentru livrare în perioada de aplicare.

Astfel, în cursul unui an, producătorii beneficiari de CfD îşi vor vinde energia electrică produsă pe piața concurențială de energie electrică şi vor obține venituri din această vânzare; în cazul în care prețul obținut de ei pe această piață este sub prețul fix denumit „preț de exercitare”, vor primi o plată reprezentând diferența dintre „prețul de referință” și „prețul de exercitare”. Plăţile vor fi efectuate de către o entitate intitulată Contraparte. Cel mai probabil aceasta va fi OPCOM, dacă propunerea ME va fi acceptată.

În schimb, dacă prețul obținut de ei prin vânzarea de electricitate pe piața concurențială este mai mare decât prețul de exercitare, producătorii beneficiari de CfD vor trebui să ramburseze către Contraparte diferența respectivă, până la nivelul prețului de exercitare.

Prin acest mecanism de piaţă, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obţinerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiţiei iniţiale. Banii vor fi plătiţi de fiecare consumator de electricitate, iar contribuţia va fi evidenţiată în factură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *