BERD a cumpărat 25% din Vestmoldtransgaz, firma care operează gazoductul ce leagă Chișinăul de România. Transgaz primește 20 de milioane de euro

“Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) consolidează securitatea energetică a Moldovei prin achiziționarea unui pachet de 25% din Vestmoldtransgaz, compania de transport a gazelor care operează gazoductul Ungheni-Chișinău, nou construit.BERD a investit 20 de milioane de euro ca parte a unei majorari de capital în Vestmoldtransgaz”, se arată într-un comunicat al instituției financiare.

“Fondată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează o rețea de conducte de gaze în vestul Moldovei și oferă servicii de transport a gazelor naturale. În 2018 a fost preluată de Eurotransgaz, o filială a SNTGN Transgaz, compania care operează sistemul de transport al gazelor naturale din România.

Conducta de 120 km Ungheni-Chișinău va deveni operațională în curând și va lega sistemele de transport al gazelor din România și Moldova prin legarea capitalei Chișinău de interconectorul Iași-Ungheni Gazoductul Ungheni-Chișinău va permite Moldovei – o țară care depinde mai mult de 90% din importurile de energie – să-și diversifice sursele de energie”, mai arată BERD.

„Această conexiune va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, o condiție necesară pentru dezvoltarea de succes a țării. Proiectul ajută, de asemenea, la integrarea Moldovei în viitoarele proiecte majore de infrastructură de gaze, cum ar fi conducta trans-adriatică și sursele de gaze din hub-urile central-europene, și le leagă cu depozitele de gaz din Marea Neagră. O mai mare integrare va oferi beneficii economice pentru consumatori ”, a spus Alain Pilloux, vicepreședinte BERD, în comunicat.

Construcția conductei de 90 de milioane de euro a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de o investiție în capitaluri de la Eurotransgaz.

În 2016, BERD sa oferit să sprijine proiectul cu un împrumut către guvernul Republicii Moldova. După privatizarea Vestmoldtransgaz ( cumpărată de Transgaz), finanțarea a fost anulată și fondurile au fost oferite acum sub forma unei participații la capital.

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în țară, banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiare, agro-industrie, energie, infrastructură și producție din Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *